Велинград - online - От Драгиново до Албания в нощта на музеите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От Драгиново до Албания в нощта на музеите
Публикувано 2016-05-31 08:59:26 от Темпо

филмът на АЕМ “Етъра” “Драгиновска сватба”, който показа обичаите “белосване на булката” и показването на чеиза пред всички, за да се види, че булката и нейното семейство са работни хора и тя е “на ръце работна, на акъл богата”. Защото “женското е чуждо чедо и то не трябва да срами семейството”, затова и майката нарича “да слушаш, щерко, и от теб само да се хвалят”.
Европейската нощ на музеите на 21 май нашият Исторически музей отбеляза с два филма. Преди обяд в кинозалата на музея бе прожектиран “Драгиновска сватба” е филм на песента, хорото и красивите носии. Филм, разказващ за един от най-важните дни в човешкия живот, особено за момичето - деня на сватбата и свързаните с нея ритуали и вечните пожелания за много деца, за берекет, късмет и щастлив нов живот. Филмът за драгиновската сватба завърши с вечната родопска песен “Ела се вие превива, мома се с рода прощава”, а обичаите бяха разказани и показани от самодейците от фолклорна група “Стар мерак” при НЧ “М. Драгинов” с художествен ръководител и създател на групата през 2004 г. Елка Кепчелева.
Вечерта в Художествената галерия видяхме филма “Разбърканите нишки”, дело на доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя не е непозната за велинградската общественост, защото още преди години ни развълнува с първия филм за българите от Голо бърдо. През последните 8 г. научните й занимания са свързани най-вече с продължаване и задълбочаване на проучването на българските общности в Албания - областите Голо бърдо, Гора и Мала Преспа (с Корчанско).
През 2009 г. и 2011 г. тя издава монография и сборник, а във Велинград представи третата част от поредицата “Българите от Голо Бърдо,Албания”. В третата книга доц. Тончева обръща внимание на песенната традиция и на различните варианти на песните в Голо бърдо, разпространявани както на изток от областта, така и на Балканите. За първи път в тази книга намират място и оплакваческите песни, като е анализирано тяхното словесно и музикално съдържание. В книгата заедно с научния текст са намерили място 134 песни с нотни и словесни текстове.
Българите от област Голо бърдо, за които разказва филмът, са хора, които определят говора си като “бугарски” и определят себе си не като македонци, а като бугари, спазват от векове българските обичаи, песни, танци, но не познават българските букви, защото никой никога не ги е учил на тях. В наши дни, тъй като вече има над 700 къщи, в Тирана предстои построяването на българско училище.
Областта Голо бърдо следва линията Охрид - Дебър и това са двата “входа” към нея. Историята на областта и защо сега тя е в Албания е тривиална. Балканските воини и последвалите ги две национални катастрофи са довели до отделянето на 21 села от всичките 27 в област Голо бърдо. През 60-те години режимът на Енвер Ходжа построява 700 000 бункера, за да пазят комунизма в Албания и обявява единствената религия на територията на страната, която хората трябва да изповядват задължително и тя се казва - албанец. Днес българите от Голо бърдо изповядват християнството и исляма, който е приет сравнително късно. Обработват земята на ръка - жънат със сърпове и днес, техниката не може да стигне толкова високо в планината, обезлюдяват областта, защото вече могат да ходят свободно из Европа и в столицата Тирана, но както показа филмът, сватбите си правят по родните места и както повелява традицията.
За дядо Божик хората от Голо бърдо са бугари, децата до 6-годишна възраст се учат и говорят само “бугарски йозик”, а след това се научават и говорят най-добрия книжовен албански. В Пернишко също има област Голо бърдо, а заради своите научни проучвания и писания доц.д-р Веселка Тончева е обявена за персона нон грата в Р Македония.
Филмът на и за българите от област Голо бърдо, Албания завърши с думите на една жена от с. Стеблево: ”Животът на човека е филм. Тука на тази земя сме ябанджии, гости сме тука...Тук сме слана пред слънце...” Ще добавя само, че затова е толкова важно да не забравяме и да помним кои сме.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България