Велинград - online - Голяма награда за Величка Мацанова 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Голяма награда за Величка Мацанова
Публикувано 2016-05-31 09:03:12 от Темпо

На 19 май 2016 г. в зала “Маестро Атанасов” в Пазарджик кметът Тодор Попов в тържествена обстановка връчи наградите на общината на най-изявените местни учители, директори на учебни заведения, твърци в областта на литературата, изкуството, науката и журналистика по случай 24 май. Специална награда за голям принос в развитието на науката и културата бе връчена на Величка Мацанова, дългогодишна археоложка в Регионалния исторически музей - Пазарджик, за нейния принос за проучване на важни праисторически могили в Пазарджишка област и особено за селищната могила край с. Юнаците.
В своето поздравление при връчването на наградата Т. Попов подчерта, че дейността на археолозите не е шумна и забележима, но е много важна и полезна, а приносът на Величка Мацанова е високо оценен.
Наградената В. Мацанова благодари за голямата награда. Тя заяви, че приема високото отличие и като признание за дейността на музейния работник. Сподели накратко за своята работа като археолог. Изтъкна голямото значение - не само национално, но и международно, на проучването на селищната могила край с. Юнаците с много важни и интересни находки. Накрая призова Т. Попов като кмет да се погрижи тази селищна могила, уникален археологически обект, да се превърне и в туристически обект за българи и чужденци.
Величка Христова Овчарова - Мацанова е родена в с. Дорково, Пазарджишка област, на 5 април 1942 г. Начално и прогимназиално образование получава в родното село, а средно в езиковата гимназия в Ловеч. Завършва висше образование, специалност история, профил археология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1966 г. Работи в ОК на Комсомола (1966), от 1967 до 1997 г. е уредник-археолог в Окръжния исторически музей в Пазарджик. Участва в археологическите разкопки на крепостта Цепина (1968-1971), в експедиция “Бесика 73” за обход и регистрация на археологическите паметници в Западните Родопи, зам.-ръководител на разкопките на селищната могила при град Ракитово (1974-1975). В продължение на 25 г. е зам.-ръководител и ръководител на българо-руската археологическа експедиция, проучваща селищната могила при с. Юнаците (1976-2001). Автор на няколко научни статии, посветени на проучването на неолитното селище при Ракитово и съавтор на монографията “Неолитното селище при гр. Ракитово”. Тя е един от основните автори на двата това “Селищна могила при с. Юнаците” и на десетки научни статии, посветени на резултатите от разкопките на праисторическата селищна могила Юнаците, публикувани в наши и чужди археологически издания. След пенсионирането си участва в българо-гръцката археологическа експедиция на селищната могила при с. Юнаците (2002-2011).
Библиография: Гиздова Н., Мацанова, В. 1976, Материални за археологическата карта на Родопите: Експедиция “Бесика 73”, Родопски сборник, 1976, 4215-236
Радунчева А., Мацанова В. и др. Неолитното селище при гр. Ракитово, София, 2002. Мацанова В., Радунчева А., 1994. Неолитното селище при гр. Ракитово. Сб. Славиеви гори. Пазарджик, 1994, 114-125 с.
Мацанова В. 2011. Стефан Захариев и археологическите паметници в Пазарджишко. Сб. Стефан Захариев - живот, дело, род. Пазарджик, 2011, с. 37-47 (Биография на Величка Хр. Мацанова)
Има научни публикации за проучванията на неолитното селище край Ракитово в престижни чуждестранни издания в Любляна, Виена и Бон. В Енциклопедия Пазарджик и Пазарджишка община, Пазарджик, 2011 г. участва като автор със статиите: Пазарджишката Венера, с. 435, Селищна могила Огняново, с. 547, Селищна могила с. Юнаците, с. 547-550 и като съовтор на статията Пазарджик, с. 422-433.
Александър Арнаудов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води