Велинград - online - Внушително честване за Ботев на Козлодуйския бряг 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Внушително честване за Ботев на Козлодуйския бряг
Публикувано 2016-05-31 09:27:31 от Темпо

Множество хора и официални гости присъстваха на внушителните чествания на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, 50-годишнината от акустирането на реставрирания параход “Радецки“ на Козлодуйския бряг и 70-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета".

Началото на празника постави Велинградският духов оркестър с мажоретки “Димитър Мечев”, който повтори събитията от преди половин век, когато тази младежка формация по същия начин е посрещнала реставрирания от децата на България легендарен параход. По покана на медийната група в Козлодуй и със съдействието на Община Козлодуй, сега прекрасните мажоретки и невероятните музиканти от Велинград направиха възстановка на шествието в центъра на града, а с дефилето си създадоха неповторимо празнично настроение, като по целия път бяха съпроводени от аплодисментите и усмивките на жители и гости на Козлодуй, като пред къщата-музей на Ботев парадът беше посрещнат от гостите от Велинград, начело с кмета на Велинград Костадин Коев и неговият символичен домакин Иво Симеонов.
Духовия оркестър с мажоретки “Димитър Мечев” даде старт на честванията и в Ботев парк с дефиле по централната алея, което предшестваше посрещането на президента Росен Плевнелиев, който извървя пеша пътя до паметника на Козлодуйския бряг сред множеството от хора, а след това заедно с областния управител Малина Николова дадоха началото на 70-тия туристически поход “Козлодуй - Околчица”.
Президентът и официалните лица, водени от кмета на Община Козлодуй Маринела Николова, направиха едночасово пътуване с парахода-музей "Радецки", а от неговата палуба проследиха възстановката на паметното събитие от преди 140 години, осъществено от Национален съюз “Единение”. От Ботев, в ролята на който влезе Филип Филипов, Росен Плевнелиев получи оригинално кепе на войводата, което държавният глава заръча да поставят на видно място в президентството.
След атрактивната възстановка на превземането на “Радецки” от четата на поета-революционер и слизането им на българския бряг, започна и митинга-заря за 170-годишнинятата от това паметното събитие, което завърши с невероятни илюмнации, които впечатлиха хилядите, дошли да се поклонят пред подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Текстът е от сайта kozloduy-bg.info и се публикува със съгласието на авторите

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България