Велинград - online - Пак комисии ще пишат доклади по горещи теми 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пак комисии ще пишат доклади по горещи теми
Публикувано 2016-06-07 09:26:46 от Темпо

Общинският съвет затвърди практиката да избира временни комисии по горещи управленски теми. На извънредната сесия на 3 юни бяха избрани две такива комисии - едната ще изготви доклад за финансовото състояние на общинската болница “МБАЛ-Велинград”, а другата ще води преговори с управителя на “Делектра” ООД за начините за отстраняване на авариите по водопровод “Лепеница”. “Като искаме да не свършим работа, правим комисия”, коментира съветникът Никола Делиев.

СЛЕД 14 ДНИ - ДОКЛАД ЗА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА
Управителят на общинската болница д-р Жеко Чешмеджиев каза, че в най-скоро време ще бъде представен оздравителен план. Причината за неговото забавяне е хаосът в нормативната база в здравеопазването, заради който болницата за първи път ще сключи договор със Здравната каса в средата на календарната година. Очаква се договорът да бъде подписан през настоящата седмица и така финансовата рамка ще стане ясна.
Взето бе решение да се създаде комисия от общински съветници с висше образование, която да се запознае с оздравителния план, прогнозните финансови отчени и парични потоци за следващите 3, 6, 12 и 60 месеца, възможните рискове и очаквани неблагоприятни събития. След това комисията трябва да изготви доклад за финансовото състояние на болницата и да го внесе в Общинския съвет.
След множество предложения и гласуване на всяко от имената поотделно, съставът на комисията бе увеличен от 3 на 5 съветници, а избраните са: Никола Делиев - БСП, Радка Димитрова - Бъдеще за община Велинград и трима съветници от ГЕРБ - Ирина Шумарева, Георги Мяшков и Валентин Бозев. Срокът за представяне на доклада е 14 дни, защото по думите на Сашка Целева проблемът не търпи повече отлагане във времето.
ПРЕГОВОРИ С “ДЕЛЕКТРА”
Причина за съставянето на другата комисия е тежкият проблем с довеждащия водопровод “Лепеница”, заради който през април и май големи части от Велинград останаха без вода в продължение на часове и дни. Според общината причина за последните две аварии са трите централи МВЕЦ “Лепеница”, “Чукура” и “Пещерата”, чийто собственик е “Делектра” ЕООД. Софийската фирма “Делектра” ЕООД с управител Георги Денков и общинското дружество “ВКТВ” (тогава с управител Борис Голомехов) са подписали договор през януари 2014 г. за срок от 8 години. От страна на общината са установени нарушения по договора, сред които е неузпълнената клауза за поставяне на водомерно устройство и извършване на ремонтни дейности от страна на “Делектра” на съоръжения, които са собственост на “ВКТВ”, но без общинското дружество да бъде уведомено. Това от своя страна е довело до рушене на водопроводната мрежа и до авариите, заради които бе спирано водоподаването за Велинград.
В присъствието на МВР служители на “Делектра” са признали, че са “пипали” водопроводната мрежа, че има повишено налягане при работата на микровецовете и затова се пукат тръбите, каза по време на сесията Сашка Целева. Тя подчерта, че договорът е факт и не става въпрос за неговото прекратяване, а трябва да бъде постигнат синхрон в работата на “Делектра” и “ВКТВ”, за да има вода за Велинград.
Ал. Гагов напомни, че преди време Общинският съвет отказа предложението на “Деметра” да инвестира 600 000 лева и да смени водопровода по цялото трасе с нови тръби, от което Велинград само би спечелил. Никола Делиев също се върна назад към 1995 г., когато са създадени микровецовете, но тогава общината и “ВКТВ” са получавали по около 10 000 лева отчисления от тяхната дейност годишно. В момента ситуацията съвсем не е такава, стана ясно от думите на врид управителя на “ВКТВ” Йордан Нанов. Той каза, че в края на 2015 г. са получили от “Делектра” малко над 300 лева, а през 2016 г. няма постъпили суми за преминаването на водата през централите. В същото време ремонтите заради двете аварии надхвърлят 23 000 лева и са за сметка на “ВКТВ”.
Петчленната комисия, в която са включени кметът Костадин Коев, врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов и съветниците Бельо Мандраджиев, Сашка Целева и Александър Гагов, ще води преговори с “Делектра” за поставяне на водомерно устройство и начини за отстраняване на повредите по водопровода. Според решението на Общинския съвет МВЕЦ “Лепеница” ще бъде спрян до отстраняване на аварията и установяване на причината за нея.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай