Велинград - online - Мораториумът за “Мизинка” падна, знакови фирми взимат минерална вода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мораториумът за “Мизинка” падна, знакови фирми взимат минерална вода
Публикувано 2016-06-07 09:28:55 от Темпо

В края на декември 2015 г. Общински съвет - Велинград избра комисия, чиято задача бе да провери свободните дебити, състоянието на водоизточниците и общинските водопроводи за минерална вода и да предложи мерки за решаване на многобройните проблеми, свързани с ползването на минералните води. На сесията на 28 януари 2016 г. съветниците единодушно подкрепиха предложението на кмета Костадин Коев за налагане на временен мораториум върху издаването на разрешителни за минерални води от Сондаж 4 “Власа”, КЕИ “Власа” и Сондаж 3 “Мизинка”. Според това решение мораториумът трябваше да продължи до приемането на доклада на комисията и реализирането на предложените в него мерки.

Да, ама не! Общинският съвет се събра на извънредна сесия на 3 юни, на която отново единодушно бе взето решение за отмяна на мораториума върху издаването на разрешителни за водовземане на минерална вода от сондаж № 3 “Мизинка”. Въпросът дали са предприети мерки за подобряване състоянието на водоизточника и на водопреносната мрежа (условие за отмяна на мораториума според решението от януари 2016 г.) изобщо не бе разискван. Никола Делиев направи предложение за запазване на референдума, но то не бе подложено на гласуване. Той изтъкна, че е добре общината да запази стратегически ресурс от минерална вода поне от сондаж “Мизинка”, за да може да привлича големи инвеститори, а не в рамките на 1-2 години да се раздаде цялото свободно количество вода. Александър Гагов каза, че ако искаме стратегия за развитие на туризма, трябва да се преразгледа всеки грам минерална вода, а вдигането и свалянето на мораториума определи като “трикове някакви”. Радослав Димов допълни, че за да се развива туризъм в Каменица, трябва да има минерална вода.
Точка на спора сложи Екатерина Каферинова, която заяви, че е излишно да се говорят общи неща, защото “по предварителна уговорка” са поели ангажимент към голям инвеститор за вода от “Мизинка”. Тя припомни, че на този инвеститор (“Био хотел” ЕООД - Пловдив) е дадена вода от “Власа”, но се оказва, че такова количество вода от този сондаж няма и затова фирмата ще се откаже от количеството минерална вода от “Власа”, но Общинският съвет ще му даде от “Мизинка”.
Кметът Костадин Коев също каза, че “както сме се разбрали предварително” ще бъде даден 1 литър/секунда годишно за “Био хотел” от “Мизинка”. Той допълни, че от “Власа” има дебит само за сезонно ползване на вода, но като се направи ремонт на каптажа и нов водопровод, ще се засечат точните количества вода и ще може да се ползва. Кметът подчерта, че ще има минерална вода за отоление на читалището в Каменица и на детски градини.
Веднага след единодушното решение за отмяна на мораториума от сондаж “Мизинка”, всички общински съветници подкрепиха решението “Био хотел” да получи за хотелския си комплекс в местността “Вельовица” минерална вода от сондаж “Мизинка” със средногодишен дебит до 1 литър/секунда и максимален разрешен денонощен дебит до 2.98 л/сек. за 4 дни в годината. Разрешителното е за срок от 10 години. Целогодишният свободен дебит от сондаж “Мизинка” е 2.1 литър/секунда. Издаденото през януари разрешително за водовземане от “Власа” се прекратява.
С мотив, че временният мораториум не важи за започнали процедури (припомнен от Екатерина Каферинова), съветниците отпуснаха минерална вода от сондаж “Власа” на “Спорт Бееви” АД с управител Бонка Беева и представител на общината Красимир Беев и на “Илвес” ЕООД с управител Екатерина Каферинова. Двете решения бяха приети единодушно и без дебати. По данни на ОА от сондаж № 4 “Власа” няма целогодишен свободен дебит. Има свободен сезонно дебит от 2.79 л/сек. за периода от 1 март до 15 декември.
“Спорт Бееви” получи разрешително за водовземане със средно денонощен дебит от 0.3 л/сек. сезонно от 1 март до 15 декември. Разрешителното е за срок от 10 години, с максимален обем до 7490.88 кубика за година. Водовземането е за “всички други цели”, като водата ще се ползва за обект “Спортен комплекс” на ул. “Христо Смирненски” във Велинград. Заявлението от “Спорт Бееви” е с дата 7 януари 2016 г.
На “Илвес” ЕООД с управител Екатерина Каферинова колегите общински съветници дадоха съгласие за изменение на разрешителното за водовземане от сондаж “Власа” за обект “Плувен басейн” на ул. “Христо Смирненски”.Разрешеният дебит се увеличава с нови 0.2 л/сек. сезонно от 1 май до 30 септември, като увеличението е с 2669.6 кубика годишно за 153 дни. Заявлението от “Илвес” е с дата 29 март 2016 г.
Вода от “Власа” бе гласувана и за ОДЗ “Фантазия”. детската градина ще получава безвъзмездно вода със средногодишен дебитдо 0.8 л/сек. от 1 октомври до 16 декември и от 1 март до 1 май, общо 13 292.64 кубика за година. Срокът на разрешителното е 10 години. Заявлението е от 3 декември 2015 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България