Велинград - online - Първият кулинарен фест срещна традиция и новаторство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Първият кулинарен фест срещна традиция и новаторство
Публикувано 2016-06-14 09:27:49 от Темпо

Нов, вкусен и атрактивен бе първият Кулинарен фест, който се проведе във Велинград на 9 юни - Спасовден и празник на хляба. С пожелание фестивалът да стане двудневен, традиционен и европейски събитието откри кметът Костадин Коев от сцената на площада, където бяха още председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, шеф готвачите Ивайло Димитров, Николай Василев, Живко Димитров, Веселин Шарков, Камен Шолев и председателят на новосъздадения във Велинград клуб на професионалните готвачи Кирил Спасов.

От името на Българската асоциация на професионалните готвачи Ивайло Димитров даде висока оценка на идеята на местната гилдия за кулинарния фест. Той пожела СПА столицата на Балканите Велинград да ставе и кулинарна столица, в която да гостуват готвачи от цяла България и Европа.
На всеки от многобройните щандове известни български фирми и кулинарни сдружения предложиха на гостите на фестивала много дегустации, презентации, нови рецепти и продукти, модерни кулинарни идеи. Редом до традиционната българска скара с ретро кюфтета гостите можеха да опитат модерно презентирана сьомга, до нашенската лютеницата - зехтин от съседни държави, а сладките изкушения бяха радост за окото и небцето.
И тъй като 9 юни е ден на хляба, той бе “главен герой” на феста. Ето какво сподели за “Темпо” председателят на Гилдията на българските пекари Георги Лефтеров, който на професионалния празник на хлебарите пече хляб за велинградчани: “Пекарите работим на всички празници, защото българската трапеза без хляб не може. Българинът не само предпочита хляба от миналото, а се е замъчил за този вкус. Новите технологии за приготвяне на хляб слагат различни добавки, но на хората им се иска ония хляб, който е пекла баба. Няма нищо по-вкусно от хубав български хляб, наш домат и сирене в ръката и “боси по асфалта”, вместо да седим с таблети и телефони в интернет! В гилдията на българските пекари членуват повече от 20 пекари със собствени пекарни за ръчно замесен хляб - не печем замразен хляб, а го правим така, както са го правили нашите баби. Представяме такъв хляб на международните арени и винаги печелим овации.”
Редом с щанда на пекарите беше щандът на “Храната на Пловдив”, което предлагаше лютеници и подправки по традиционни български рецепти. В него членуват производители от Пловдив и региона, които са си поставили за главна цел издирването и запазването на типичните рецепти за хляб, колбаси, подправки, млечни изделия, домашни лютеници, конфитюри и др. Асоциацията е само на 2 месеца, но има амбицията да развива пазара за тези традиционни продукти, които са част от кулинарната култура на нашия регион, сподели нейният председател Костадин Шанков.
Именно развитието на кулинарната култура бе основната мисия и на организаторите на първия кулинарен фест - Chef’s club Velingrad, които поставиха чудесно начало на своята дейност в полза на развитието на Велинград като туристически център.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България