Велинград - online - От знанието за миналото към надеждата за бъдещето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От знанието за миналото към надеждата за бъдещето
Публикувано 2016-06-14 09:42:48 от Темпо

Ученици, учители, директори на училища и официални гости, сред които кметът Костадин Коев и председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев и Димитър Димитров и Б. Ташкева от издателство “Тангра ТанНакРа”, на 7 юни се събраха в голямата зала на общината на представянето на сборника “Учители народни, будители духовни”.
Емил Моллов, директор на СОУ “В. Левски” и съвтор на сборника заедно с учителката по история Радка Тотолакова, припомни как в края на 2013 г. е възникнала идеята и е потърсено съдействие от директорите на всички училища в общините Велинград и Ракитово. В интересната, но трудна събирателска едйност са се включили и учениците от СИП “Краезнание” и Клуб “Млади възрожденци” в училището, на които г-н Моллов благодари. Специална благодарност бе отправена и към институциите, подпомогнали финансово издаването на сборника в тираж 300 броя - община Велинград и кмета К. Коев, Ротари клуб - Велинград с президент Моника Писарева и Училищното настоятелство на СОУ “В. Левски” с председател Цветана Тошева. Благодарност получиха и всички автори на отделните статии в сборника, без чийто труд тази огромна галерия от образи на учители и будители от Чепинския край не би могла да бъде подредена.
Радка Тотолакова разказа, че не е родена във Велинград, но започвайки работа в ОУ “Н. Рилски” в Чепино, тогавашната директорка г-жа Лачева й поверила училищната библиотека и там се родил интересът й към просветното дело в Чепинския край благодарение на книгата на Герасим Попов “Бащино огнище Велинград”. Тя също сподели през колко трудности е минало съставянето на сборника, но целта си струва, защото той е направен преди всичко за младите - с надежда, че те са бъдещите жители на Чепинското корито.
Благодарност към съставителите на сборника Р. Тотолакова и Е. Моллов отправи кметът К. Коев, който оцени тяхната благородната и родолюбива работа за запазване на българския национален дух, самосъзнание и идентичност.
В нашето издателство знанието за миналото е много важно, подчерта Б. Ташкова от “Тангра ТанНакРа”. Краезнението е и родинознание, а миналото би останало мъртво, ако не мине през сърцата и умовете на младите хора. Затова е много хубаво, че в работата по сборника са участвали толкова ученици, чрез които традициите ще останат живи.
“Трябва да пишем! Хората са оставили следа, като са писали. Младите трябва да знаят какво са правили хората преди тях, защото нищо не започва от днес. Проблемът е да бъдем обективни и да засвидетелстваме уважение към направеното”, каза Мария Полежанска. Към младите се обърна и София Ключкова с апел по-често те да изпълват залите и да се интересуват не само от миналото, но и от настоящето на Велинград. Емоционални изказвания направиха Никола Колев, Ал. Мазълов, Иван Казалиев, който предложи да бъде издадена и трета част на сборника с народни песни от Чепинския край, а общината да открие паралелка по изкуства в едно от местните училища.
“В българската образователна система има дефицит на родолюбиво обучение. Надяваме се реформата да промени този факт”, каза на финала Емил Моллов. Похвално е, че вместо само да се надяват, днешните учители с общи усилия създадоха сборника и събраха знанието и поуките на своите предшественици, които заслужават да бъдат наречени “Учители народни, будители духовни”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай