Велинград - online - Търси се труден компромис за летния график на детските градини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Търси се труден компромис за летния график на детските градини
Публикувано 2016-06-14 09:57:06 от Темпо

От 1 юли 2016 г. детските градини на територията на община Велинград преминават на делегирани бюджети. Предприетите от началото на годината тежки оздравителни мерки, включително съкращения на групи и персонал, плюс новите финансови правила поставят детските градини на изпитание. То съвпада с летния период, който обаче е изпитание и за работещите родители, защото по традиция в нашата община е свързан със затваряне на градините за определен период.

Тази година неприятната изненада за родителите дойде от поставени на входа бележки, че детските градини няма да работят от 18 юли до 11 септември. Затварянето за цели 2 месеца и липсата на алтернатива - сборни групи, взриви недоволството на голяма част от родителите, които потърсиха спешната намеса на общинското ръководство. Стигна се до поредица от срещи, последната от които се проведе на 9 юни с участието на кмета Костадин Коев, ресорния зам.-кмет Сергей Кичиков, председателя на комисията по образование в Общинския съвет д-р Чавдар Калъчев, директори на ЦДГ и родители. Срещата се превърна в опит за диалог и търсене на компромисен вариант, в края на който останаха съмнения дали такъв ще бъде намерен.
Боряна Петричева, директор на ОДЗ “Слънчице”, изрази позицията на колегите си, че през август, когато в цяла Европа всички ползват отпуски, родителите могат да си гледат децата, а градините да направят икономии. Ако такива икономии не бъдат направени през лятото, то разчетите показват, че през декември градините няма да могат да работя. “Всички като активни граждани трябва да си помогнем взаимно - вие на нас, ние на вас и всички заедно на г-н Коев”, призова г-жа Петричева. Маргарита Узунова, директор на ЦДГ “Детски рай”, посочи, че през миналия август за сборна група е имало записани 27 деца, но в средата на месеца на градина са идвали само 12 с персонал от 7 човека. Тя също подчерта, че ако работят през август, през декември родителите ще трябва да си гледат децата вкъщи. Според г-жа Узунова родителите са постъпили абсолютно некоректно спрямо директорите, като вместо да разговарят с тях, са създали конфронтация.
След като по думите на родителите директорите им се “накараха”, те също изразиха своята позиция, че се чувстват изключително обидени от липсата на диалог, защото са били уведомени за затварянето на градините с бележки и без никакви разяснения. Много от родителите не могат да напуснат работните си места точно през активния туристически сезон. Знаят за финансовите затруднения на общината, но не смятат, че е справедливо те да рефлектират точно върху децата. Родителите предложиха алтернативи: да се направи стъпаловиден летен график за петте детски градини във Велинград, така че през летните месеци да има сборни групи, а месечните такси за август да се предплатят или да бъдат по-високи.
В хода на разгорещените разисквания стана ясно, че ЦДГ “Радост” ще трябва да бъде затворена през август заради ремонт по спечелен проект. Чуха се и проблемите на градините по селата, където парите също не стигат, за да има групи през август, но родителите разчитат на летния сезон за прехраната си. София Ключкова - дългогодишен директор на ЦДГ, обобщи, че е нарушен диалогът между директорите и родителите и припомни, че преди години градините са работили през цялото лято.
В края на срещата кметът Костадин Коев обяви, че от тази среща няма да се излезе с конкретно решение, но е важно да има сближаване на позициите и конструктивизъм. Крайното решение за летния график на детските градини се чака през настоящата седмица, но както каза д-р Чавдар Калъчев, родителите трябва да се настроят за затварянето им през август.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води