Велинград - online - Ботеви поклонници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ботеви поклонници
Публикувано 2016-06-21 08:17:55 от Темпо

Поклонничеството е особена форма на изповядване на дадени идеи. Докато се изминава определения път, се постига пълноценна концентрация и пълно съпреживяване отново и отново на съкровени мигове, променили съдбата на човечеството или на даден народ. Това е време, през което поклонниците могат да преживеят катарзис и да преосмислят живота и целите си.

Днес, когато има срив на ценности и недостиг на духовност, е трудно да се мисли за масов катарзис. Патриотизмът и идентифицирането с национални идеи и идеали не са приоритет на младите хора. Още повече, ако тези младежи са ученици от възпитателно училище за извършени противообществени прояви и се предполага, че не винаги различават доброто от лошото. И въпреки това вече за трета поредна година точно такива младежи с голямо желание се включват в похода “По стъпките на Ботевата чета”.
Седмици преди самия поход всички във ВУИ “Ангел Узунов” се вълнуват. Обсъждат се критериите, по които да се определят участниците в групата. Уточнява се списък с необходими вещи, храна и оборудване. Става ясно, че и тази година най-важният критерий ще са точките от училищната точкова система, която вече се нарича Тип - Топ.
За пореден път важно значение при подготовката на групата за участие в похода има и отзивчивостта на сдружение “Истински хоризонти” от Велинград с ръководител Гейбриъл Силман, което осигурява подходящи спални чували и шалтета.
В крайна сметка за похода според резултатите от точковата система Тип - Топ са определени: Цветомир Симеонов, Петър Илиев, Синан Басриев, Христос Тодоров, Янко Дойчинов, Габриел Мичев, Мехмед Пуров, Валери Василев, Славчо Илиев, Васил Козаров. Ръководители на групата са Иван Ковачев, Михаил Попчев, Петър Петров и Георги Балкански.
На 29 май цялата група поема към с. Борован и заема мястото си в базовия лагер там. Вечерта ботевите поклонници са приветствани на площада в селото с концерт и празнична заря. Обстановката е много тържествена, защото това е 70-ти юбилеен поход “По стъпките на Ботевата чета”. В същото време и 140 години от стъпването на Ботевите четниците на родна земя.
На другата сутрин походната колона се отправя към село Баница. Там поклонниците са приветствани от кмета на селото и от Филип Филипов - учителят от Враца, изиграл ролята на Ботев във филма “100 000 стъпки с Ботев” от предишната година. Същата вечер именно в лагера в с. Баница е организирано гледането на филма “Търсачи на изгубения Ботев”. Този филм е качен на дискове и е раздаден на участниците в похода.
На 31 май базовият лагер е в местността Речка. Тази година там е вечерта на талантите. Мястото е закътано и има възможност да се запали лагерен огън. Само групата от ВУИ - Ракитово се възползва от тази възможност и си запалва огън.
Голямо изпитание е изкачването към Околчица. Вижда се, че подготовката на Валери, Габриел и Христос не е достатъчна. По каменливата горска пътека ги изпреварва и леля Мария, която преди няколко години е надхвърлила 80-те. В крайна сметка всички стигат до базовия лагер на Околчица. Там стават свидетели на тържествената дневна заря.
Малката група от ВУИ - Ракитово става част от 1370-те участници в 70-тия юбилеен Национален поход “По стъпките на Ботевата чета”. Петте дни и изминатите десетки километри път пеша по Ботевата алея няма да се заличат от съзнанието на младежите. Подобно преживяване слага отпечатък и може да промени съдби.
Свилен Топчиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола