Велинград - online - Стратегия за подобряване на водоснабдяването на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Стратегия за подобряване на водоснабдяването на Велинград
Публикувано 2016-06-28 09:23:19 от Темпо

Липсата на водоподаване и честите аварии на остарялата ВиК мрежа накараха общината да се заеме с изработването на стратегия относно разрешаването на проблемите трупани повече от 20 години. Решенията с отстраняване на временни аварии и постоянната липса на вода несъмнено са едни от най-тежките проблеми в инфраструктурно отношение. Пропуснатите възможности по време на предишното управление за реализацията на Водния цикъл поставят Община Велинград пред невъзможността да използва външно финансиране на проектите, свързани както с подмяна на цялостния водопровод и отходни води на града и общината, така и с изграждането на необходимата пречиствателна станция на града и общината.
Всичко това принуди общината да изработи стратегия, базирана в основата си на собствено финансиране да изработи дългосрочна стратегия за разрешаване на този стар и неглижиран от предишни управления проблем. Изработената “водна“ стратегия и реализацията ще дадат спокойствие, както на гражданите на общината, така и предвидимост и реализация на бъдещи инвестиции в града и общината като цяло.
Мерките, заложени от общинското ръководство, са крайно наложителни и не търпят отлагане във времето до намирането на решения за външно финансиране. Тези мерки комплексно ще решат отлаганият през годините проблем и ще гарантират качествено денонощно водоподаване на питейна вода на гражданите и гостите на гр. Велинград.
Рамката на разработената стратегия за справяне с тежкият воден проблем е изграден на следните точки:
1. Ремонт на водопровода на водохващане ''Водев чарк''. През 2015 г. в следствие на проливни дъждове металната водопроводна тръба Ф 500 е подкопана около 800 метра и е неизползваема в продължение на 1 година, при което градът е лишен от питейна вода 40 литра в секунда. През 2016 г. е внесено искане за финансиране на проекта за ремонт в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) към Министерски съвет (МС). След осигуряване на финансирането започва незабавен ремонт и пуск.
2. Свързване на новоизграден водопровод ''Чукура'' към водопроводната мрежа на пречиствателна станция, при което ще се изолира сектора на огромен брой аварии в местността ''Лепеница''.
3. Почистване на водохващане ''Самоводица'' и довеждане на вода от нови водохващания и увеличаване на дебита от 3 л/с до 10 л/с. Паралелно с това изграждане нов водоем 1500 метра куб. м.''Нежовица'' за събиране на новодошлата вода и захранване на на кв. Каменица (за информация кв. Чепино разполага с водоем от 3000 м.куб, кв. Лъджене с 2500 м. куб., а кв. Каменица е останал с 1500 м.куб). С това ще се реши проблемът с постоянно водоподаване на кв. Каменица.
4. Пускане в експлоатация на два неработещи до сега водоема по 750 м.куб., намиращи се над хотел ''ОЛИМП'' с цел освобождаване на водни количества за кв. Каменица и подобряване на захранването на улиците ''Борислав'' и ''Цар Иван Асен II''.
5. Зониране на водопроводната мрежа в гр.Велинград, с което ще се изолира сектора на авария, без да се спира водата на реалните ползватели.
6. Подмяна на водопровод по ул.''Йорданка Чанкова'' с дължина 600 м., Ф160, където през летния период авариите са по няколко на седмица.
7. Ремонт и монтиране на автоматични регулатори и поплавъци на водоем в кв. Каменица, при което спираме изтичането на питейна вода през преливника във времето с намалено потребление и подсилване на други участъци.
8. Връщане и отремонтиране промишлен водопровод ''Клептуза''на Община Велинград за захранване да бетонови възли, автомивки и други ползватели с промишлена вода, които в момента консумират питейната вода.
9. Изграждане на сондажи в парковите пространства за недопускане да се поливат с питейна вода.
10. Подмяна на водопровода на минерален извор “Власа“ с дължина 1 км и 700 м., с което ще се избегнат авариите по водопровода и непрекъснато доставяне на минерална вода за хотелите в района и закрит плувен басейн “Антон Митров“. По този начин ще се премахнат незаконните включвания по водопровода.
11. За с.ДРАГИНОВО
Почистване на водохващане ''Вотарно“ и довеждане на нов водоизточник от 400 метра до събирателна шахта, като общото количество ще бъде около 15 л/с. С този дебит ще се захранва високата част на с. Драгиново и така ще се освобождава воден ресурс за ниската част. Ще отпадне нуждата от подкачване на вода с помпа до водоема, както е до сега.
От ВиК дружеството във Велинград стартират с подмяна на водопровода за питейна вода по една от най-проблемните улици в града “Йорданка Чанкова”. Последната авария е регистрирана съвсем скоро. От ВКТВ подготвят краткосрочна програма за подмяна на водопровода в града. Водното дружество във Велинград пое ангажимент, че при отстраняване на аварии вече няма да бъде спирано водоподаването в целия квартал.
Въпреки сложната ситуация ръководството на ВКТВ ЕООД Велинград полагат максимални усилия за нормализиране на водоподаването с пълното съдействие на Община Велинград в лицето на кмета д-р Костадин Коев. Управителят на “ВКТВ” Велинград Йордан Нанов уверява всички граждани, че единственият начин е предприетите мерки да бъдат изпълнени максимално и в най-кратки срокове, за да се възвърне доверието на всички граждани към институциите и правото за качествено питейно битово водоснабдяване.
Пресцентър на Община Велинград

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай