Велинград - online - Да сложим черта на старите спомени и да вървим напред 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Да сложим черта на старите спомени и да вървим напред
Публикувано 2016-06-28 09:26:04 от Темпо

“Истината за християнския кръст” бе предварително обявената тема на пресконференцията, която се проведе на 22 юни в голямата, но за съжаление почти празна зала на община Велинград. Пресконференцията бе организирана с желание да се даде нова енергия на събиране на нужните средства от новосъздаденият инициативен комитет, който ще помага за осъществяване на възродената от “Сдружение за развитие Западни Родопи” идея за издигане на християнски кръст във Велинград.

В пресконференцията взеха участие кметът на община Велинград Костадин Коев и членовете на инициативния комитет Пламен Ангелов, София Ключкова, Здравка Димитрова, Галя Томова, Веска Божкова. Емоционално начало даде изказването на Натали Водева, ученичка в ПГИТ “Ал. Константинов”, че живеем в бездуховно време, но вярата е водила нашите деди напред и днес имаме честта и отговорността да продължим делото на хората, създали църквовните храмове в Чепинския край. “Време е да продължим историята, да спрем да говорим и да действаме”, призова младото момиче.
Кратък преглед на събитията от последните почти 20 години направи председателят на “Сдружение за развитие Западни Родопи” Пламен Ангелов. Той припомни, че през 1997 г. група от 6-7 човека с главен инициатор покойният вече Петър Полежански провежда среща с тогавашния кмет Георги Аврамов и започва работа за набиране на средства. Първоначалната идея е кръстът да бъде поставен на връх Острец. Клуб “Отворено общество” отпечатва календари, чийто проект е дело на художника Борис Костов, и започва тяхната продажба. За съжаление фондация “Отворено общество” не дава очакваната финансова подкрепа и след 2000 г. работата замира. Пламен Ангелов отчете, че от календарите за 2 години е събрана сумата от 2292 евро, която е внесена в банка и днес е на разположение на новата инициатива за издигане на християнски кръст. През 2007-2008 г. отново се обмисля идея кръстът да бъде поставен на камбанарията на новопостроената църква “Св. Георги” на Острец, но се оказва, че конструкцията не е оразмерена за такава цел и така окончателно отпада вариантът за кръст на този връх. Пламен Ангелов каза, че статия в “Темпо”, в която велинградчанка е задала въпроса “Къде са парите за кръста?” е дала ново начало на идеята. След разговори с кмета Иван Лебанов през 2014 г. се стигна до внасяне на въпроса и гласуване от предишния Общински съвет, с което общината даде за целта свое място до хотел “Бор” и гроба на Вела Пеева. Нашият съгражданин инж. Благой Грънчаров изработи и дари проект за метален кръст с височина 21.5 метра върху бетонова пирамида от 4 м. Към момента общината е издала и строително разрешително. Проблемът е, че засега кампанията за набиране на нужните 100 000 лева, не дава желаните резултати.
По покана на организаторите в пресконференцията се включи Борис Костов, който подчерта, че е първият в България, предложил на Острец да се построи най-големия кръст в света. Той разказа за голямата подкрепа за тази идея от страна на телевизии, вестници, чуждестранни посолства, но и за голямото огорчение и обида, че общината в продължение на години не е извършила нужните стъпки за получаване на строително разрешително. Борис Костов обясни, че поставянето на кръста на Острец се е оказало неизпълнимо, тъй като за работата с хеликоптер по онова време цената е била 4000 долара на час. В изказването му бе отделено много време за проведената тогава рекламна и дарителска кампания за кръста, като той отправи директно обвинение, че 12 000 лева от събраните с картички и календари са откраднати от “Отворено общество”. Пламен Ангелов, който по онова време е бил секретар на клуба, заяви, че няма да води такъв разговор. Борис Костов нападна и София Ключкова с обвинение, че иска направата на кръста да мине през нейната фирма, но в същото време не пожела да даде конкретен отговор на въпроса колко от събраните преди години дарения за кръста са при него. След множество настоявания от залата Б. Костов посочи, че в банка са били внесени 3014 лева и че е готов да даде документи, по които компетентните органи да направят ревизия. Преди да напусне залата, г-н Костов каза, че лоото му здравословно състояние е заради кръста и че преди дни е имало влизане с взлом в галерията в дома му и изработеният от него макет на кръст е на парчета.
Наред със спомените какво е направено и не е направено през изминалите години емоциите взеха връх в залата, но в крайна сметка присъстващите се обединиха, че трябва да се гледа напред. Пламен Ангелов отчете, че наличните за момента средства са 7900 лева - средствата от календарите, които са стояли 15 години в банка, събраните през последната година 2000 лева от нови дарения и само 250 лева от неуспешната есемес кампания. Възможно е първоначалната сума от 100 000 лева да бъде намалена, но е нужно да се обединим за добро и да действаме, каза Пл. Ангелов.
Главният архитект на община Велинград Тодор Енев също призова да сложим чертата на старата история и да тръгнем напред, защото в противен случай ще загубим ценната енергия и плам на младите. Той изрази огорчение, че залата е празна, защото в този град и в този свят вече никой на никой не вярва и попита къде са отците от велинградските църкви. Издаденото строително разрешително за изграждане на кръста до “Бор” има срок от 3 години, подчерта арх. Енев.
Наред с откритите банкови сметки и кутии за дарения в църквите в Лъджене и Чепино, Историческия музей, магазин “Фреш” предстоят две благотворителни събития. На 9 юли театралният състав към НЧ “Отец Паисий-1893” ще изиграе благотворително представление на новата си постановка “Криворазбраната цивилизация”. Билетите с цена 10 лева могат да бъдат закупени от книжарница “О’К Офис” на улицата към Пазара, а приходите ще бъдат изцяло за кръста. В рамките на Празниците на културата на 10 юли детският фолклорен ансамбъл “Чепинче” ще изнесе концерт на площада, където също ще има кутия за набиране на пари за християнския кръст.
Вестник “Темпо” своевременно ще информира за всички предстоящи благотворителни инициативи и дарителски акции. Готови сме да разкажем за дарителите, да дадем гласност за всяка идея, която би подпомогнала набирането на средства. Дано изграждането на кръста да обедини хората във Велинград и да събуди вярата ни в доброто.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай