Велинград - online - Гражданите с подписка, управляващите със стратегия за водата в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гражданите с подписка, управляващите със стратегия за водата в Каменица
Публикувано 2016-07-05 10:54:29 от Темпо

За десетина дни жителите на Каменица събраха 1544 подписа с искане за бързо решение на проблема с липсата на питейна вода в квартала. На 1 юли общинските съветници от “Бъдеще за община Велинград” Дияна Кехайова и Пламен Мавров и граждани връчиха подписката на кмета Костадин Коев и на председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев.
Кметът К. Коев прие подписите с думите, че се радва, че във Велинград вече има будно гражданско общество, защото досега не е имало такава практика. В срещата участваха още зам.-кметът Атанас Палигоров и врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов. Представена бе изработената от общината и “ВКТВ” стратегия за подобряване на водоснабдяването (пълният текст на стратегията бе публикуван в миналия брой на “Темпо”).
Г-жа Кехайова подчерта, че в стратегията не са посочени отговорници и срокове, без което документът е едно пожелание. Тя настоя проблемът с безводието в Каменица, който е от години, да бъде решен в най-кратки срокове, защото хората нямат вода за елементарни битови нужди, а в същото време си плащат данъците и таксите. “Заради липсата на вода за Велинград Каменица е като Северозапада за България, връщаме се в първобитния строй”, каза Д. Кехайова.
Присъстващите граждани не се съгласиха с думите на кмета, че вече се чувства подобрение във водоснабдяването на кв. Каменица и посочиха, че няма вода в района на предпоследна и последна спирка на автобуса. Липсата на вода гони туристите, както се вижда от техните коментари в интернет, казаха каменчани.
Г-н Нанов успокои, че до дни ще приключи ремонтът на Самоводския резервоар, а дотогава ще продължи подаването на вода с помпи. Кметът К. Коев отправи апел към каменчани да не поливат градините с питейна вода в пиковите часове от 17 до 19 ч. Двамата бяха единодушни, че проблемът е наследство от предишното управление, когато е пропуснат шанс Велинград да има проект за водния цикъл. Освен това при ремонта на булевард “Съединение” през 2015 г. са направени множество промени във ВиК мрежата, но във “ВКТВ” липсват данни - в Каменица буквално не се знае коя тръба какво захранва и затова общинската фирма е поръчала обследване. Кметът Костадин Коев заяви, че той самият се чувства каменчанин и много добре е запознат с всички страни на проблема. Водоемът за кв. Чепино е в обем 3000 кубика, за Лъджене 2500 кубика, а за Каменица (включително Драгиново) - само 1500 кубика. В същото време всички жилищни сгради и хотели от “Рич” нагоре и в посока Асфалтова база черпят вода от водоема за Каменица. В момента се работи за снабдяване на Каменица от 3 водоема: стария водоем над “Двореца”, който ще подава вода за района под булеварда; новия водоем над “Държавния съвет” за района над булеварда и водоема на Самоводица, от който ще има вода за района след Орището. За направата на резервоар на Самоводица са нужни около 200 000 лева, а за момента има осигурени 70 000 лева и ще се търсят допълнителни. Съветниците от “Бъдеще за община Велинград” поеха ангажимент да съдействат за гласуването на необходимата сума. Резервоар на Самоводица би осигурил вода за Каменица за период от 24 часа след мащабна авария, показват изчисленията. Работници на “ВКТВ” в момента разчистват водохващанията на Самоводица, които не са чистени 12 години и всичко е затлачено. Има вода, но трябва да се почисти, подчерта Йордан Нанов и даде пример, че след изчистването на резервоара за Драгиново вместо 2 литра/сек вече подават 15 литра/сек. Водоподаването за Каменица е тясно свързано с това за Драгиново - първо трябва да се отдели водопроводът за Драгиново, за което може да се ползат и два свободни резервоара за минерална вода. Другата важна задача е да се направи зониране на Каменица, така че при авария да се спира водата само в този сектор, а не да страда целият квартал. В списъка на проблемите е и фактът, че огромен брой обекти като бетонови центрове, автомивки и предприятия ползват не промишлена, а питейна вода и се стига до парадокса каменчани да няма какво да пият, но фирми да бъркат бетон с питейна вода. Според Йордан Нанов ВЕЦ-овете също не трябва да ползват питейна вода и сега е моментът да се отстранят всички нередности, свързани с тяхната дейност.
Присъстващите граждани посочиха като проблем и това, че след всяка авария водата идва с високо налягане и се стига до нова авария. Последният пример е от преди дни на ул. “Христо Смирненски”, където има много почиващи в къщите за гости и почивните станции и хора са били възмутени, че работници на “ВКТВ” пият кафе, вместо да работят за отстраняване на аварията. Управителят на “ВКТВ” не прие критиката към своите служители. Срещата приключи с думите на кмета К. Коев, че няма как натрупаните с годините проблеми да се решат за десетина дни и с уверения, че се работи и в кратки срокове ще има положителни резултати. За изграждането на новия резервоар на Самоводица г-н Коев очерта като срок в най-оптимистичния вариант края на годината. Кметът съобщи, че е поръчал и вече има красив проект за чешма до тото-пункта в Каменица, където ще тече вода от Самоводица. “Значи там ще си пълним тубите”, пошегуваха се каменчани. Съвсем не на шега обаче хората в квартала очакват наистина бързи мерки и ефективна работа, за да не изкарат още едно безводно лято.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води