Велинград - online - Прокуратурата иска отмяна на незаконна такса в общинска наредба 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Прокуратурата иска отмяна на незаконна такса в общинска наредба
Публикувано 2016-07-05 11:00:40 от Темпо

След проверка на Върховна административна прокуратура, прокуратурите поискаха от съда обявяване на 17 общински наредби за нищожни заради събирани незаконни такси. Общините, в които общинските съвети са регламентирали тази незаконосъобразна такса, са: Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово.
В Наредбата за местните данъци и такси на Община Велинград чл. 27, т. 9 гласи: “При внасяне на искане за разглеждане от Общински съвет Велинград за изразяване на предварително съгласие за смяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд от физически и юридически лица се заплаща такса в размер на 20 лева”.
Прокуратурата иска отмяна на тази такса за “предварително съгласие“ при промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд. В хода на проверките е установено, че въпросната такса няма законова основа, а гражданите и организациите незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест. По Конституция общинският съвет определя размера на местните данъци, но при условия, по ред и в границите, установени със закон.
Според чл.30, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд се заплаща местна такса, определена от общинския съвет. В нарушение на законовия регламент от общинските съвети са регламентирани такси и за получаване на “предварително съгласие“, което е само етап от промяна на предназначението и по този начин се достига до положение да се дължат две плащания в една процедура.
С гласуването на въпросната такса общината е нарушила и изискванията на Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата “предварително съгласие“.
След намесата на Върховната административна прокуратура казусът отива в съда и ще очакваме неговото решение.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай