Велинград - online - Съдът поряза общината за отчуждените имоти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Съдът поряза общината за отчуждените имоти
Публикувано 2016-07-05 11:04:48 от Темпо

Пазарджишкият административен съд започна разглеждането на дела, образувани във връзка с решенията на Общински съвет - Велинград за отчуждаване на реституирани частни имоти за паркове.
През февруари 2016 г. местният парламент гласува решения за отчуждаване на 29 частни имота, които преди десетилетия са били отчуждени за паркове и зелени площи, а впоследствие са върнати на собствениците и наследниците им и сега изтича срок, в който те могат да ги получат. Показателно е, че съветниците “спасиха” от отчуждаване един единствен имот и той бе на колегата им съветник Александър Даскалов в парк на бул. “Съединение”.
Първите отсъждания на съда вече са факт и не са в полза на общината. Първите дела бяха заведени от наследници на реституирани имоти в района на Клетпуза, сред които е Екатерина Михайлова - дългогодишен народен представител, сега университетски преподавател по конституционно право. На 28 юни 2016 г. първата съдебна инстанция Административен съд - Пазарджик обяви решението на Общински съвет - Велинград за спорния имот за нищожно и го осъди да заплати съдебните разноски на ищците в размер на 1410 лева. Съдът постанови аналогични решения и по други дела, образувани във връзка с решения за отчуждаване, гласувани от велинградските общински съветници. На различен етап са и още съдебни процедури по същия казус.
Административният съд обявява решенията за отчуждаване за нищожни след допусната и приета съдебно-техническа експертиза на документите, съхранявани в архива на Община Велинград за отделните имоти. Според съда жалбите от собствениците са подадени от легитимирани да обжалват лица и са допустими.
Законът за общинската собственост урежда принудителното отчуждаване на имоти частна собственост за общински нужди, като са посочени условия, при наличието на които може да се отчужди имот частна собственост. По закон кметът на общината започва процедура по отчуждаване, като преценява дали са налице тези условия. Изцяло в правомощието на кмета на общината е да издаде заповед за отчуждаване и той не се нуждае от санкцията на общинския съвет, счита съдът. Органът на местно самоуправление не следва да задължава кмета да извършва отчуждаване, като одобрява започването на процедура. Дали ще започне процедура по отчуждаване или не, е въпрос, поставен изцяло в компетентността на кмета. Всяко действие, което го обвързва да започне отчуждителна процедура, е в противоречие със законовата разпоредба. В неговата компетентност е не само правото да приложи закона, но и да прецени кога и как да стори това. Според съда с решенията на Общинския съвет “недопустимо се изземва компетентността на кмета от страна на Общинския съвет”.
Възлагането на оценка за стойността на имота също е предоставено в правомощията на кмета по методика, указана в закона. В случая за оценката, одобрена от Общинския съвет, е използван метод на сравнение, което не отговаря на законовите изисквания. Предвид на това, съдът счита, че оспорените решения на Общински съвет - Велинград за одобряване започването на процедура по отчуждаване са взети извън кръга от правомощия, които притежава органът на местното самоуправление и така е засегнат интересът на жалбоподателите.
Решенията на първата съдебна инстанция подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. Общината може да се възползва от това право, но ако и следващите решения на Административния съд по казуса са такива, общинската хазна ще трябва да си приготви големи суми за съдебни разноски. Междувременно на сесията на 30 юни 2016 г. комисията за водене на преговори със собствениците на отчуждени имоти с председател зам.-кмета Светла Томова представи доклад за резултатите от проведените до момента срещи. Засега е постигнато споразумение за предложените цени на имоти само за района на Асфалтова база. За много от отчуждените имоти не са се явили собственици и наследници, а голяма част от преговорите са завършили без постигане на споразумение за цените на имотите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай