Велинград - online - Съдът поряза общината за отчуждените имоти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Съдът поряза общината за отчуждените имоти
Публикувано 2016-07-05 11:04:48 от Темпо

Пазарджишкият административен съд започна разглеждането на дела, образувани във връзка с решенията на Общински съвет - Велинград за отчуждаване на реституирани частни имоти за паркове.
През февруари 2016 г. местният парламент гласува решения за отчуждаване на 29 частни имота, които преди десетилетия са били отчуждени за паркове и зелени площи, а впоследствие са върнати на собствениците и наследниците им и сега изтича срок, в който те могат да ги получат. Показателно е, че съветниците “спасиха” от отчуждаване един единствен имот и той бе на колегата им съветник Александър Даскалов в парк на бул. “Съединение”.
Първите отсъждания на съда вече са факт и не са в полза на общината. Първите дела бяха заведени от наследници на реституирани имоти в района на Клетпуза, сред които е Екатерина Михайлова - дългогодишен народен представител, сега университетски преподавател по конституционно право. На 28 юни 2016 г. първата съдебна инстанция Административен съд - Пазарджик обяви решението на Общински съвет - Велинград за спорния имот за нищожно и го осъди да заплати съдебните разноски на ищците в размер на 1410 лева. Съдът постанови аналогични решения и по други дела, образувани във връзка с решения за отчуждаване, гласувани от велинградските общински съветници. На различен етап са и още съдебни процедури по същия казус.
Административният съд обявява решенията за отчуждаване за нищожни след допусната и приета съдебно-техническа експертиза на документите, съхранявани в архива на Община Велинград за отделните имоти. Според съда жалбите от собствениците са подадени от легитимирани да обжалват лица и са допустими.
Законът за общинската собственост урежда принудителното отчуждаване на имоти частна собственост за общински нужди, като са посочени условия, при наличието на които може да се отчужди имот частна собственост. По закон кметът на общината започва процедура по отчуждаване, като преценява дали са налице тези условия. Изцяло в правомощието на кмета на общината е да издаде заповед за отчуждаване и той не се нуждае от санкцията на общинския съвет, счита съдът. Органът на местно самоуправление не следва да задължава кмета да извършва отчуждаване, като одобрява започването на процедура. Дали ще започне процедура по отчуждаване или не, е въпрос, поставен изцяло в компетентността на кмета. Всяко действие, което го обвързва да започне отчуждителна процедура, е в противоречие със законовата разпоредба. В неговата компетентност е не само правото да приложи закона, но и да прецени кога и как да стори това. Според съда с решенията на Общинския съвет “недопустимо се изземва компетентността на кмета от страна на Общинския съвет”.
Възлагането на оценка за стойността на имота също е предоставено в правомощията на кмета по методика, указана в закона. В случая за оценката, одобрена от Общинския съвет, е използван метод на сравнение, което не отговаря на законовите изисквания. Предвид на това, съдът счита, че оспорените решения на Общински съвет - Велинград за одобряване започването на процедура по отчуждаване са взети извън кръга от правомощия, които притежава органът на местното самоуправление и така е засегнат интересът на жалбоподателите.
Решенията на първата съдебна инстанция подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. Общината може да се възползва от това право, но ако и следващите решения на Административния съд по казуса са такива, общинската хазна ще трябва да си приготви големи суми за съдебни разноски. Междувременно на сесията на 30 юни 2016 г. комисията за водене на преговори със собствениците на отчуждени имоти с председател зам.-кмета Светла Томова представи доклад за резултатите от проведените до момента срещи. Засега е постигнато споразумение за предложените цени на имоти само за района на Асфалтова база. За много от отчуждените имоти не са се явили собственици и наследници, а голяма част от преговорите са завършили без постигане на споразумение за цените на имотите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-12 07:42:41
Топл. индекс -5.17°C
Отн. влажност 75.20%
NoPM 2.5PM 10
66 156
#324924 40
#221323 40
#325115 34
#604547 99
#867165 129

Средно за последния час
Влажност 77.15 %
PM 2.5 µg/m3 39.14
PM 10 µg/m3 95.57

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500
Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 72.89 %
PM 2.5 µg/m3 66.80
PM 10 µg/m3 154.21

Barocamera - Hyperbarica