Велинград - online - Три клуба сътвориха празник на литературата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Три клуба сътвориха празник на литературата
Публикувано 2016-07-12 09:09:32 от Темпо

Не е вярно, че България е само София и още няколкото големи градове, в които има духовен живот и се провеждат литературни мероприятия. Не е вярно, защото на 4 юли, в рамките на Велинградските празници на културата, в Градската художествена галерия си дадоха среща с гостите и гражданите на Велинград творците от три литературни клуба - нашите “Никола Вапцаров” и “Свободна мисъл” с Литературен клуб “Стамен Панчев” от Ботевград, чийто председател е велинградчанинът Пейо Пеев.

Председателят на ЛК “Н. Вапцаров” Александър Кочев определи срещата като поредно доказателство, че Велинград освен СПА е и поетична столица на България, защото в залата присъстват 22-ма творци на художественото слово. Той напомни, че българската литература е една от 10-те най-превеждани литератури в света според сп. ”Форбс”. Патроните на двата литературни клуба Никола Вапцаров и Стамен Панчев са загинали на 33-годишна възраст - единият разстрелян на военното стрелбището в София, а другият пада убит в Одринската епопея през 1913 г., оставяйки 3-годишен син Павел, на когото изпраща специално написаното на фронта стихотворение “Сине мой”, намерило място в учебниците по литература.
Първото стихотворение прочете второкласничката Теодора Кадинова, написано от нейната леля Севда Кадинова, член на ЛК “Н. Вапцаров” със заслуги за развитието на духовността в нашия град. Последва много емоционалното приветствие на доайена на литературния живот във Велинград д-р Александър Попов, който си спомни, че е учил в класовете стихотворението “Сине мой”. Д-р Попов напомни, че “най-важното е да не забравяме морала, добротата и човечността.”
Пейо Пеев определи като “голям късмет”, че всички са заедно и подчерта, че ЛК “Стамен Панчев” има издадени над 80 книги, сред които “Градът с името на Ботев”, “Ботевград с лице и дух”, “Само любов” и др. Той сподели, че с Десислава Иванова са били сред 50-те представители на България в Израел за празника на българската и славянска литература и култура 24 май. Думите му буквално бяха: “В България такива тържества за своите 81 години живот не съм видял” и се прекръсти. После прочете своето стихотворение, посветено на родния Велинград и “Монолог на Лора Каравелова”, за които получи заслужени аплодисменти. Свои стихотворения прочетоха и останалите гости от Ботевград: Десислава Иванова, поетесата-художник Валя Петрова, поетът-физик доц. Георги Спасов, Любен Томов, Мико Дончев и поетесата-художник Таня Бангова.
От домакините свои стихове прочетоха Анна Маргова, Боряна Стаева, Катя Славова, д-р Любен Атанасов, Севда Кадинова, която напомни, че на 30 юни се навършва годишнина от смъртта на класика на българската литература и голям приятел на Велинград Николай Хайтов и в негова памет прочете своето стихотворение “Камбаната бие”, Стойна Стоянова, Христина Димова, навършилият ден преди това “две седмици години” разказвач и краевед Милен Налбантов, който прочете със силно вълнение подареното му преди години от Пейо Пеев стихотворение.
От името на кмета Костадин Коев Илияна Гешева подари на гостите от Ботевград по цвете.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай