Велинград - online - Пловдив отвори кутията за спомени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Пловдив отвори кутията за спомени
Публикувано 2016-07-12 09:27:17 от Темпо

На 7 юли велинградският Исторически музей посрещна своите гости с изложбата на Регионален етнографски музей Пловдив “Романтика от кутията за спомени”. Една изложба, посветена на живота в града на седемте тепета и река Марица, в който от векове живеят разнолики по вяра, език и култура хора и това е причината в Пловдив по естествен път да се впишат европейските порядки и маниери на общуване и през делниците, и през празниците. Пловдив е толкова очарователен и пленяващ, че дори княз Фердинанд и първите хора на България често са празнували в града на тепетата.

Директорът на Историческия музей Снежана Велева определи изложбата като “специална, посветена на любовта и красотата”.Официални гости бяха председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, зам.-кметът Сергей Кичиков, Цвета Спасова и Илияна Гешева от ОА.
Автори на изложбата са жената с велинградски корени, при това от Каменица, която имаше и рожден ден Биляна Попова и Лора Христозова, уредници в РЕМ Пловдив.
Изложбата е подредена в няколко модула: любовните символи - цветя, пръстен, катинар, носна кърпичка..., вечеринки и балове, “Имаш ли си братче?”, кът, посветен на кв. Кючюк Париж и любовните срещи, дарът за сватбата, при който има строг етикет - подаръкът на младоженеца задължително да е личен, сватбата- трябва да е пищна и да трае цяла седмица, роклята на младоженката да е купена от европейска столица...
Цяло табло е посветено на вестник ”Няма го майстора” по Славейков, в което може да прочетем определения за жените от различните градове на България: “софиянки - смес отвред едни са, тежко, горко кой сред тях закъса”, “пловдивчанки - модаджийки първи, вместо ластик, слагат си върви”, “пазарджиклийки - повече са еврейки, най-модерни, фини душегрейки”, “търновки - и лед, па и вулкан са. В тяхна полза, свършват те баланса”.
Етнологът на ИМ Георги Куманов представи книгата на Биляна Попова “Скрити кодове и послания от растителния свят”. Първа глава разкрива чудодейната сила на дървото. От нея научаваме, че акацията е символ на живота, брезата е пазителката на гората, дрянът е дървото на желанията, че свещеното дърво е дъбът, крушата е дървото на надеждата, липата е благословеното дърво, маслината е дървото на мъдростта, в смокинята е скрит еротичният код, ябълката е символ на любовта и плодородието... В магическия свят на цветята зюмбюлът е цветето на бог Аполон, карамфилът е божественото цвете, а лалето е символът на съвършената любов. Третата глава е посветена на лечебната сила на билките, където босилекът е “царят” на билките, бръшлянът “божието създание”, копривата е унищожителката на злото... Книгата разказва и за неземната енергия на храстите: бъзът е символ на нещастието, дървото на земното слънцестоене. В Украйна и Полша в някои версии на християнски предания се казва, че Юда се обесил на бъз, заради което растението придобило специфичен, неприятен мирис. Къпината е “дяволското грозде”, лозата е безупречна, розата съвършена, чемширът дълговечен. И така 400 страници, които ни разкриват мистични и интересни неща от растителния свят.
Прожектиран бе и филмът на велинградчанката, преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски” проф. Мария Шнитер “За любовта няма граници” - филм за живота и любовта на едно еврейско семейство, което е заедно повече от 90 години. Филма представиха аспирантите от Философско-историческия факултет на университета Гергана Цонева и Горан Стефанов.
Изложбата “Романтика от кутията за спомени” откри зам.- кметът Сергей Кичиков, който честити и рождения ден на верния почитател на Историческия музей бай Сашо Вълков.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай