Велинград - online - Големият урок на Борис Чолев: майсторлъкът е в пирамидата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Големият урок на Борис Чолев: майсторлъкът е в пирамидата
Публикувано 2016-07-19 09:06:48 от Темпо

Сутринта след финала на европейското първенство по футбол любителите на великата игра във Велинград останаха на футболна вълна. В Къщата на Цвета бе представена книгата на заслужилия треньор по футбол и почетен гражданин на Велинград Борис Чолев “От стадион “Чепинец” до стадион “Васил Левски”. Събитието бе организирано от Историческия музей, а сред гостите бяха председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, ресорният зам.-кмет Сергей Кичиков, бивши и настоящи футболисти и футболни деятели.

Редакторът на книгата Георги Дишлянов проследи трудния път, през които премина нейното създаване. Идеята на Борис Чолев да разкаже своите спомени е от 2000 г., но по различни причини и заради множество препятствия и недоразумения тя стана факт 16 години по-късно. Книгата поставя акцент върху “златните години” от 1975 до 1982, през които са най-големите успехи на ФК “Чепинец” - години, които в по-голямата си част неизменно са свързани с името на Борис Чолев. Спомените му проследяват незабравимите срещи с “Левски” и ЦСКА за Купата на съветската армия, връщат се към приятелства с изявени имена от българския спорт като треньорите Никола Ковачев, Спиро Дебърски, Янко Динков, Серги Йоцов и големия футболист Георги Аспарухов - Гунди, към познанствата на автора с Николай Гяуров, Атанас Семерджиев и др.
Георги Дишлянов разказа за своите опити да събере материали от архива на Българската национална телевизия за мачовете на “Чепинец” с “Левски” и “ЦСКА”. Оказало се, че за съжаление, записи и репортажи за срещите липсват дори в БНТ. Този факт още повече повишава стойността на книгата, защото тя в голяма степен компенсира липсата на информация и то от спомените на очевидец на знаменателните събития като Борис Чолев. На 84 страници и с 44 снимки в книгата на Б. Чолев са събрани най-значимите страници от историята на футбола във Велинград. Ако има нещо пропуснато, то не е е нарочно, споделиха авторът и редакторът.
След емоционалните думи на д-р Личев в предговора към книгата, Борис Чолев благодари на община Велинград, кмета Костадин Коев, директора на Историческия музей Снежана Велева и редактора Георги Дишлянов за помощта при издаването на книгата. Той се върна към годините, когато идва да живее във Велинград и, насърчен от Тодор Пеев, започва да изгражда бъдещия победен тим на “Чепинец”. Благодари за помощта през годините на присъстващите в залата Филип Филипов и Иван Кормушев. Сподели, че сега го боли заради състоянието на футболния клуб и бе категоричен: “Трябва да се изгради пирамида с широка основа от местни деца, юноши младша и старша възраст и силен отбор мъже на върха. Нужна е силна детска школа, която да създаде бъдещия отбор на Велинград. Навремето обикалях всички квартали, училиаща и махали - на стадиона идваха 400 деца, от които направихме отбора. С кмета Коев сме говорили, че същото трябва да стане и сега. Без софиянци за “Чепинец”, а с местни талантливи деца, защото такива има, но трябва да се търсят и да се намерят!”
Историята на един град се пише от харизматичните личности, които с талант, любов и дух на победители създават своя школа, каза Снежана Велева. Бившият футболист Иван Велчев също подчерта, че без основа на пирамидата няма как да се селектира отбор и точно това е най-важната поука от книгата на треньора Б. Чолев. Показателен е примерът с новия европейски шампион Португалия, чийто отбор е световен юношески шампион и сега бере плодовете на силната си школа. Иван Велчев си спомни как Борис Чолев е обикалял училищата, правил е “кастинги” за играчи и футболистите са го чувствали като “личен треньор”, подобно на сегашния “личен лекар”. Той препоръча на автора да изпрати книгата си на отговорните фактори в Българския футболен съюз, за да прочетат и там, че най-големият майсторлък е в пирамидата.
“Чух нещо много ценно - без школа нищо не може да стане и че е нужно да се работи с местни хора, които милеят за Велинград”, сподели председателят на НЧ “Отец Паисий-1893” Цветан Котев. Художникът Атанас Фурнаджиев се обърна към Борис Чолев с думите: “Не е вярно, че не си от Велинград, ти си истински велинградчанин!” Георги Пашов също се върна към времето, когато тук е имало градско първенство с 12 отбора и попита ако сега това се възстанови, то къде ще играят.
Зам.-кметът Сергей Кичиков каза, че след тази среща трябва да има такава и с футболистите от отборите на децата и юношите, за да се докоснат и те до легендата на футбола във Велинград и да получат стимул за победи. Като член на новия УС на ФК “Чепинец” той сподели, че се чака регистрацията в съда, след което по идеята на кмета и председател на УС на футболния клуб К. Коев, ще бъде свикано общоградско събрание. На това събрание ще бъде обсъдена в най-широк кръг идеята усилията да бъдат насочени за създаване на широката основа на пирамидата със силна детска школа, върху която да се тръгне да се гради отбор. Общината вече има 5-годишен договор за ползване на стадион “Чепинец”, а се работи и за създаването на нов стадион в Драгиново, съобщи С. Кичиков и поздрави Борис Чолев за неговия спорен дух и професионализъм.
През ноември 2015 г. Борис Чолев е подарил на музея във Велинград ценно дарение от купи, медали и спомени. Възкресявайки спомена за славните години на футбола във Велинград, да се постараем да създадем и славно настояще - това бе пожеланието на водещата срещата Сн. Велева, което се споделя и от футболните фенове в града.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола