Велинград - online - С изследователски дух Милен Налбантов създаде енциклопедия за Драгиново 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

С изследователски дух Милен Налбантов създаде енциклопедия за Драгиново
Публикувано 2016-07-19 09:18:41 от Темпо

Камерен състав на Мъжка фолклорна група “Драгиново” на 12 юли огласи с песен и музика Градската художествена галерия и даде началото на литературната вечер, посветена на Милен Налбантов, на неговия житейски път, творчество и най-новата му книга “Искри от жарава”. Тя излиза под № 7 в поредицата “Цепина” на Историческия музей.

Директорът на музея Снежана Велева откри литературната вечер с думите, че преди 350 г. един свещеник на село Драгиново (тогава Корово) - поп Методи Драгинов, написа приписка за потурчването на българското население в Чепинския край. Днес един друг драгиновец - Милен Налбантов, продължава летописа за Драгиново, като с книгата си “Искри от жарава” ни запознава с всичко, което изследователската му душа е открила за родното село.
С изключително вълнение за автора и книгата говори г-н Мазълов, негов дългогодишен приятел. Той я определи като “книга за бита, културата, историята и етнографията на нашето село Корово, сега наречено с милото име Драгиново - едно село на припек” и изрази надеждата, че поне под №9 на поредицата “Цепина” ще излезе отново събрана от Милен Налбантов книга - “Драгиновски речник”.
Милен Налбантов получи за своя 77-ми рожден ден 3 юли най-големия си подарък, дълго подготвяната и очаквана книга-енциклопедия на Драгиново “Искри от жарава”. Роден в Корова, той завършва Педагогическото училище в Пловдив, а след това в СУ “Св. Климент Охридски” специалността “История, български език и археология”, учител и директор е на училище, краевед и творец, член на велинградския литературен клуб “Н. Вапцаров” и на Съюза на независимите български писатели. Негови са книгите “Драгиново - земя благодатна”, “Село на припек”, “Вълчи времена”, “Вчера и в годините на моята младост”, “Речник на думите в драгиновския говор”. Съавтор е на енциклопедия “Чепино” и няколко литературни сборника във Велинград.
Етнологът на музея Георги Куманов представи книгата “Искри от жарава” и членовете на редакционната колегия - доц. д-р Светла Ракшиева, Снежана Велева и Надежда Ангелова. Книгата определи като една творба сама по себе си енциклопедия, от която четящия може да види от снимковия материал и научи от почти 200-та й страници откога са първите документи за селото и какво говори за най-далечното му минало историята и археологията, за кметовете и участниците във воините, за демографията, поминака и занаятите, за храната и облеклото на драгиновци, обичаите и суеверията, отношенията с другите селища в Чепинско, за фолклорното творчество, пословиците и поговорките, за прякорите и драгиновския говор... “Искри от жарава” е поредната много важна книга за Чепинско от поредицата “Цепина”.
Видимо развълнуван от оказаното му напълно заслужено внимание, Милен Налбантов благодари за честта негова книга да бъде част от “многотомната енциклопедия на родния край, наречена “Цепина”, защото любовта и познаването на родния край е първата стъпка към родолюбието. “Аз съм част от драгиновската общност, познавам нещата отвътре и затова в книгата отразявам това, което е. Ние трябва да знаем нашата история, за да знаем накъде да вървим”, каза авторът и покани присъстващите на Гергьовден, за да видят как драгиновци празнуват цели два дни този празник и как го празнуват младите днес - първо облечени в носии изпълняващи вековните ритуали и след това облечени с най-модерни дрехи продължават празника в дискотеката. Той благодари на дългогодишната библиотекарка на Каменица Любка Шопова за това, че тя първа преди много години го е “запалила” по книгите и изследователската дейност. Тя пък му пожела още 77 пъти по 7 да е жив и здрав и да продължава да твори.
С вълнение зам.-кметът на общината Сергей Кичиков призна пред всички, че като дете неговите родители са му давали за пример на поддражание Милен Налбантов. Поздравления поднесоха и неговите земляци - кметът на Драгиново Бисер Маджиров и зам.-председателят на Общинския съвет Любомир Перчинков.
Литературната вечер, посветена на Милен Налбантов и “Искри от жарава”, завърши с думите от послеслова на книгата: “Написах тази книга не по задължение, а с чувство на дълг пред драгиновци, с преклонение пред родния край и с уважение към местните традиции...Оставям отворени страниците за родолюбивата и будна съвест на идните поколения, които ще допълнят онова, което аз не съм успял. Надявам се...”
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води