Велинград - online - Шарената черга на Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Шарената черга на Дорково
Публикувано 2016-08-02 11:55:54 от Темпо

Докато скарите все още се разгарят, а покрай сергиите към площада бавно вървят най-нетърпеливите зрители, встрени от църквата “Свети Илия” в Дорково ансамблите се събират и подготвят за дефиле и концерт. Тази част от фестивала е малко “зад кулисите”, но е изключителна: танцьорите от различните страни с любопитство разглеждат всеки детайл от костюмите, музикантите сравняват инструментите, дорковският ансамбъл “Овчарска песен” поема ролята на домакин, а гостите разменят усмивки.
Минути по-късно езиковата бариера е преодоляна с музика, за която такава пречка не съществува. Тази година първи заиграха и запляскаха израелците, последва ги ансамбълът от Босна и Херцеговина, към чието хоро бързо се включиха съседите сърби, докато отстрани гърци, израелци и българи пробваха стъпките. Музикантите скъсяват дистанцията още по-бързо и в един момент всички свирят заедно, докато на мегдана хорото расте и расте. После от “Овчарска песен” подхващат “Йовано, Йованке” и... виждаш как се случва магията, как блясват сълзи и усмивки и хора от различни националности запяват с онова чувство, което извира само от сърцето. Ето това е фестивалът в Дорково...
От 29 до 31 юли 2016 Международният фестивал за автентичен фолклор се проведе за 18-и път. Дорковци, създали това неповторимо събитие, вярват, че е най-добре да доведат хората при извора на народните песни и танци, да стигнат до корените на традициите, да отворят широко вратата към света на автентичното. Казват, че техният фестивал е като родопска шарена черга и с уважение всяка година споменават имената на първите от поколения дорковци, изградили парче по парче историята на селото: основателите на фестивала Ангел Попов и Георги Пеев и основателите на ансамбъл “Овчарска песен” Васил Кривошийски и Щерю Дузов.
Честта да открие 18-ия фестивал по право се падна на кмета на Дорково Николай Ковачев, който от години е и председател на организационния комитет. “Прекрасно е талантът да срещне таланти, а фолклорът да ни зарази с вяра и оптимизъм”, каза той. Благодарност към организаторите - кметство Дорково, читалище “Св.св. Кирил и Методий-1919”, Министерството на културата и спонсорите изрази кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, който определи фестивала като голям празник. Поздравителен адрес изпрати лидерът на БСП Корнелия Нинова, а сред официалните гости бяха още кметовете на Падеш Драгослав Миланович, на Батак Петър Паунов, на Костандово Валентин Вигнев, зам.-кметовете на община Ракитово Цанко Молов и Димитър Топалов и общински съветници и професионалното жури на фестивала, водено от доайена Иван Тодоров.
Първият концерт бе открит с постановката “Гергьовско веселие на мегдана” на ансамбъл “Овчарска песен” с ръководител Атанаска Челебиева, който преди месец бе вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища - България”. След това на площада си дадоха среща танците, пусните и музиката на гостите от Босна и Херцеговина, Сърбия, Израел и Гърция. Според предварителната програма във фестивала трябваше да участват и състави от Грузия и Турция, но не дойдоха и ще ги чакаме догодина.
След петъчната вечер, изпълнена с музика и танци, така още два дни - в събота и неделя на сцената пред дорковското читалище излязоха над 70 фолклорни състава от цяла България. Около шарената черга имаше много веселие, много срещи на роднини и приятели, много гостоприемство и топлина - всичко, заради което всеки дошъл на този фестивал иска пак да дойде в Дорково.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай