Велинград - online - Общинският съвет алармира за опасен яз(овир) на река Абланица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинският съвет алармира за опасен яз(овир) на река Абланица
Публикувано 2016-08-02 12:07:27 от Темпо

Общински съвет - Велинград официално възразява срещу откриването на процедура за изменение на разрешително за водоползване и изграждане на съоръжения за водовземане за производство на електроенергия чрез МВЕЦ “Кимера 1”.
Разрешителното е издадено на “ПЕВАЛ” ООД. На таблото в общината публично е обявено, както е по закон, писмото на Басейнова дирекция - Пловдив, по което тече 14-дневен срок за подаване на възражения. В рамките на този срок, на сесията на 29 юли, съветниците по предложение на кмета К. Коев гласуваха възражение и то ще бъде сведено до знанието на областния управител, министъра на околната среда и водите, министър-председателя и председателя на Народното събрание. Местният парламент не само възразява срещу изменението на разрешителното, а и предлага издадените към момента разрешителни да бъдат прекратени поради грубо нарушение на Закона за водите и изключително високия риск за населението и пътната и железопътната инфраструктура. Общината констатира, че след издаденото на фирмата разрешително от 2005 г. има поредица от изменения, като с всяко от тях се повишават обемите вода и в действителност върху река Абланица е налице изграждане на ново водно тяло. В нарушение на Закона за водите се пресушава река Абланица от язовирната стена до МВЕЦ “Кимера 1”, а трасето на напорния водопровод не е съвместимо с проектирания за изграждане обиколен път на Велинград. И още: “Изграждането на този яз (бент), а в действителност язовир, представлява голяма опасност за града и общината. При реализирането му и в случай на наводнение по река Абланица в мащабите от 2005 г. и при отваряне на затварящия сегмент при върха на водната вълна по река Абланица, то ще последва водна вълна с много голяма височина. В резултат на това съществува реална опасност от заливане на града с дълбочина на водата до 1 и повече метри на промишлената зона, половината кв. Чепино и половината кв. Лъджене и унищожаване на пътната инфраструктура на вход и изход града и на части от жп линията. Ако при тази висока водна вълна се получи да се отвори и затварящият сегмент на яз. “Драгиново”, то на пътя в дефилето ще се получи водна вълна не по-малка от 2 метра и пътят и жп линията ще бъдат силно повредени и за дълъг период неизползваеми”.
В мотивите за решението се сочи, че Община Велинград е поискала от Басейнова дирекция - Пловдив информация за обема на язовира на река Абланица, но такава е била отказана. При изработване на картите на заливните зони на града при наводнение общината е поискала да се вземе предвид този воден обект, както и пътят в дефилето Велинград - Варвара да бъде включен като инфраструктура с висок риск от наводнение заради построения язовир “Драгиново” и строящия се язовир на река Абланица, но също е получен отказ.
Общинският съвет протестира и срещу наложената анонимност в съобщенията за издаване на разрешителни за водовземания и водоползване на води и водни обекти и настоява за нейното премахване.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай