Велинград - online - По-голям от хляба няма! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По-голям от хляба няма!
Публикувано 2016-08-09 10:01:22 от Темпо

На 4 август 2016 г. на гости на Дневния център за възрастни хора с увреждания във Велинград беше Росица Проданова - психолог и хлеботерапевт от ДЦ "Ривиера" - Център за хора с интелектуални увреждания във Варна, сертифициран координатор и представител на мрежа "Хлебни къщи" Габрово. Г-жа Проданова е обучена от професор Надежда Савова, антрополог и създател на хлебните къщи в София, Габрово, Велико Търново.

Мотото на мероприятието беше: "Всичко, създадено от нас, носи посланието - мен ме има и моето съществуване има значение".
Какво е хлеботерапията? Чрез хлебомесене изразяваме основните емоции и настроения, преодоляват се различията и вниманието на участниците е насочено върху определена тематика, която има силно значение за тях. Чрез месеното на хляб се извършва творчество и труд, ангажират се всички сетива, като участниците са главни действащи лица.
Хлебомесенето бе свързано и с християнския празник Преображение Господне, Сотировден. Вярва се ,че в нощта срещу Преображение в небето се отваря Божията врата и Господ се показва на нея. Само праведни може да го видят и каквото си поискат в този миг, ще им бъде дадено. През това време са и Богородичните пости.
Как се прави просфора и историята на просфорния печат, пътят на хляба, създаването на семейни работилници за правене на семейни печати, връщане към семейните ценности чрез народното пеене и разказ за семейството и жизнения път - за всичко това разказа Росица Проданова.
Това беше една прекрасна среща, показваща връзката между поколенията, защото на празника присъстваше и Виктория Башкехайова, ученичка в V клас в училище "Неофит Рилски" Велинград. Тя участваше в измесването на тестото за питката и печатите. В тестото имаше и светена вода, и лимец, и молитва за здраве. Използвайки метафори за водата, маята, солта и захарта замесихме вкусна питка. След това което създадохме опекохме, споделихме, пяхме, и играхме!
Празникът в нашия център уважиха и представители на общината от дирекция "Хуманитарни и социални дейности" старши експерт Илияна Гешева, Таня Кръстева - младши експерт, Бояна Кирилова - пиар на община Велинград.
Елена Янева-Зисова, директор на ДЦВХУ

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай