Велинград - online - Заедност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Заедност
Публикувано 2016-08-09 10:44:29 от Темпо

Преди време ме впечатли началото на една телевизионна рубрика, която, кой знае защо, не просъществува дълго. Рубриката се казваше “Заедност”. Помислих си колко точно тази дума пасва на необходимостта от всеобщо пречистване от егоизма на разделението, носещ само беди на хората, за връщане към изначалната човешка същност, сърцевината на която е енергията на любовта. Тя, тази енергия, е силата, която крепи равновесието и не дава злото да вземе превес.

Само че днес живеем в друга реалност - на изкористена любов, на накърнена красота, на отровена жизнена среда, на рушене на вече създаденото; на търговия с умове и с позиции в обществената йерархия, на доминиране и безскрупулно отстояване на интереси. Властта и парите стават личностни характеристики, извечните човешки добродетели - средство за популизъм и манипулация, противопоставянето и разделянето - политика. Прибавете фанатизма, вдъхновен от омразата, който също е политика, както и тероризма - най-извратената модификация на човешката същност и картината става черна. Потърпевши са така наречените обикновени хора. А виновни за всичко са политиците. Затова тази рубрика сякаш внесе нещо ново и оптимистично. Съвсем за кратко. Целта й, мисля, беше да въздейства върху неубедените още, предубедените, безразличните и съмняващите се в силата на националното единение. Или на журналистите не са достигнали сили, за да бъде рубриката отстоявана, или мотивацията е била слаба, или пък натискът е бил решаващ.
Но думата ЗАЕДНОСТ има и много по-широк смисъл. В световен аспект би изразила волята, единомислието и единодействието на планетарна коалиция срещу тероризма, погубил и погубващ толкова хиляди невинни хора, до пълното му изкореняване. Чудесно би изразила волята на народите.
Всеки народ е неповторима цялост със своята история, традиции, култура, начин на живот, национални ценности, религиозна принадлежност. И всички заедно съставляваме човечеството, чийто общ дом е планетата Земя. Това, което ни свързва, е грижата и тревогата за съдбата на планетата и това, което наричаме общочовешки ценности: свободата, демокрацията като обществен механизъм, осигуряващ достойинството на личността; нравствените критерии, формиращи понятията за добро, справедливост и щастие, цяла поредица от морални, икономически и естетически разбирания, пренебрегването или елиминирането на които слагат съдбовен отпечатък върху всички, носят страдания и разруха. Примери за това има много. Злото шества с ужасяващи модификации по планетата, отнемайки живота на хиляди невинни хора. Човечеството е в стрес. Заплахата над него ще стои дотогава, докато не се изтръгнат корените на тероризма.
Светът има общ проблем, който може да реши с усилията на всички здравомислещи сили, с тяхната всеобща убедителна, решителна, неотстъпна и успешна ЗАЕДНОСТ.
И не дипломатическите ходове, колкото и мъдри да са, ще го решат, не и абсурдното схващане за употреба на сила, зад което въпреки благонамерени предлози без съмнение стоят великодържавни, корпоративни и личностни интереси. Световната практика доказва това. Колкото и странно да звучи, пътят към човешкото единоначалие в името на доброто е този - на всеобщо осъзнаване и пречистване.
Катя Славова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води