Велинград - online - Славчо Велков: За България не е добре да има толкова непредсказуем съсед 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Славчо Велков: За България не е добре да има толкова непредсказуем съсед
Публикувано 2016-08-09 10:52:55 от Темпо

На 1 август в Дневния център за възрастни хора с физически увреждания се проведе среща с нашия съгражданин Славчо Велков. За хората от центъра и за директорката Ели Янева-Зисова тази среща бе особено важна, защото “времето в което живеем е много напрегнато, интересно и опасно, а г-н Велков е специалист и може да отговори на въпросите, които ни вълнуват”.

Видимо изненадан от проявения към него интерес и поканата, за чието осъществяване благодарностите бяха за Елена Благова, Славчо Велков започна разговора с думите: “Аз съм леко притеснен и развълнуван от тази среща, защото малко хора знаят, че аз освен всичко, за което знаете съм и посланик на добра воля на хората с увреждания към ООН с център Ню Йорк, за Балканите и Близкия изток. В България към днешна дата хората с увреждания са повече от 1 000 000. Навсякъде където съм бил - Румъния, Палестина са по- добре от нас по отношение на финансирането от държавата. Моето внимание е насочено към сектор “Сигурност” и миналата година участвах в една среща на остров Тасос в Гърция по въпроси, свързани с противодействието на тероризма от хора с увреждания.”
Г-н Велков “си признана”, че никога не е прикъсвал връзката си с Велинград и че познава рода си от 220 години, като началото му е в далечната 1786 година в Якоруда, а фамилията е Грашкини. Живял е 19 години в Северна Африка, Близкия изток и Арабския полуостров и освен гражданин на България е и гражданин на Палестина.
Въпросите, които вълнуваха хората, бяха свързани не само с родословията, но и с положението в Турция, Сирия, атентатите... За Турция гостът каза, че е мощна и проблемна държава с почти 80 милиона население, от което 55 милиона възрастни, приблизително 42 милиона кюрди - сунити и шиити, с напреднал процес на ислямизация. За управляващите - според книгата на Давутоглу България е част от територията на Османската империя, а президентът Ердоган се готви за власт, която да е съпоставима със султанската. Бежанците в Турция са около 200 000, събрани в 15 големи лагера. “За България не е добре да има на границата си толкова непредсказуем съсед” бе оценката на специалиста по сигурността и процесите в Близкия изток.
Хората от Дневния център научиха още, че колкото до сирийските бежанци у нас, голяма част от тях са християни в това число и посланичката и че говорят езика на Иисус Христос - арамейски. Че в Багдат преди войната е имало 127 църкви, а сега не е останала нито една, че владиката на Ерусалим е водил православна литургия в “Св. Александър Невски”, а манастирите в Палестина са 327.
Катя Шулева благодари и поздрави госта със стихотворението на Иван Вазов “Не се гаси туй, що не гасне...” и сподели вярата на всички, че доброто ще победи злобата, хаоса и войната.
Директорката Ели Янева изрази признателността си за вълнуващата среща и подари на госта сувенири, изработени от хората на центъра. От своя страна Славчо Велков им обеща нови срещи, включително с посланика на Палестина, разговори за исляма и за отношенията ни със съседните държави.
. Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола