Велинград - online - Драматичен избор на председател в каменското читалище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Драматичен избор на председател в каменското читалище
Публикувано 2016-08-09 11:06:42 от Темпо

На 2 август 2016 г. членовете на Народно читалище “Васил Левски-1904” в кв. Каменица проведоха извънредно събрание с предварително определен дневен ред: избор на председател, Читалищно настоятелство и Проверителна комисия. До свикването на ново събрание само 9 месеца след последното отчетно-изборно се стигна по инициатива на 68 членове, които събраха нужните за процедурата подписи. Напрежението възникна веднага след събранието през ноември 2015 г., което приключи с обвинения за нарушения и манипулации при избора и продължи да расте, след като новото ръководство обяви за продажба имоти, дарени на читалището.

За да бъдат допуснати в залата и да гласуват, на 2 август членовете на читалището трябваше да представят покана и да са платили членския си внос. Мобилизацията бе голяма - присъстваха 157 от общо 216 членове. Събранието бе открито от председателя на НЧ “Васил Левски-1904” Никола Делиев с призив да бъде запазен добрият тон, да се опази здравият читалищен дух и в залата да няма лични обиди.
София Ключкова отправи настоятелно питане кое налага провеждането на ново събрание. В отговор Цветка Милушева обясни, че са били установени разминавания между списъка, изготвен за предишното събрание от тогавашния председател Иванка Шалева и списъка, по който през ноември 2015 г. е извършено гласуването за председател и управителни органи. Г-жа Шалева уточни, че в списъка, изготвен според платения членски внос, е имало 166 имена, а са гласували повече от 190. Тя бе категорична, че “тази разпра и битка не ни прави чест” и че най-лошото са изказванията, че председателят трябва непременно да е от Каменица.
В много от изказванията на дългогодишни самодейци прозвуча желанието да се спре с интригите и читалището да бъде запазено като място за творчество, а не да се ползва за облаги и като трамплин. “Борби политически не искаме!”, заяви Величка Бешева, а Георги Пашов определи инициаторите за свикване на извънредното събрание като “няколко протестъра”, които говорят и пишат недоказани неща.
По първата точка от дневния ред постъпиха очакваните две кандидатури за председател: Никола Делиев и Теменужка Ушева. Всеки от тях получи възможност накратко да представи своя платформа за развитието на читалището.
Г-жа Ушева, която има управленски опит от 32 години стаж в “Детски играчки”, постави акцент върху изграждането на геотермално отопление за читалищната сграда, което е замислено още преди 14 г. и върху смяната на дограмата. Тя подчерта, че трябва да бъдат възродени групите за автентичен фолклор, включително и детска такава група, за да може чрез възстановки да се съхранят и популяризират традиционните за Каменица празници.
Г-н Делиев представи кратък отчет за свършената през последните месеци работа по геотермалното отопление, проведените фестивали и чествания и постигнатите от самодейните състави успехи. Той окачестви като “несполучлив” опита за продажба на ниви, дарени на читалището и допълни: “Не прочетохме, че не може да се продава и после спряхме обявите и търговете”.
Гласуването породи два процедурни въпроса. Първият беше дали могат да участват новоприетите от началото на 2016 г. 18 читалищни членове. Въпреки че Цветка Милушева прочете устава и поясни, че това би било нарушение, присъстващите решиха да гласуват и дошлите на събранието 11 нови членове. Другият казус бе дали председателят да бъде избиран с тайно или явно гласуване. Болшинството подкрепи предложението да се гласува “явно и бърже”.
При гласуването всеки от членовете на читалището ставаше прав и обявяваше за кой от двамата кандидати дава своята подкрепа. Гласуваха 156 човека, от които 90 за Никола Делиев, 60 за Теменужка Ушева, а шестима (между тях част от ръководителите на самодейни състави) се въздържаха. Повторният избор на Никола Делиев бе посрещнат с победни скандирания от неговите поддръжници, а част от подкрепилите Теменужка Ушева напуснаха залата. Иванка Шалева поднесе на новоизбрания председател букет цветя с пожелание да няма проблемите, които тя е имала на този пост. Създателката на ансамбъл “Здравче-венче” В. Гиздова поздрави Никола Делиев и призова да продължи дейността на групата за автентичен фолклор и на мъжката и женска певческа група.
Само няколко минути продължи изборът на читалищно настоятелство и проверителна комисия, след като Георги Пашов предложи да останат същите, които са били избрани през ноември 2015 г. Читалищното настоятелство бе преизбрано в състав: Георги Куманов, Мариана Байлова, Мария Кутрянска, Стоил Лазаров, Надка Въргова и Мария Матева. В Проверителната комисия останаха Анка Попова, Анка Пещерска и Гергана Илиева.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica