Велинград - online - Община Ракитово е готова с план за финансово оздравяване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Община Ракитово е готова с план за финансово оздравяване
Публикувано 2016-08-16 09:06:09 от Темпо

Община Ракитово оповести на официалния си сайт план за финансово оздравяване за периода от 2016 до 2019 година. След промените в Закона за публичните финанси, на базата на такъв план финансово закъсалите общини имат право да поиска от Министерския съвет временен безлихвен заем, който по-късно има възможност да бъде погасен с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

Община Ракитово отчита, че към 30 юни 2016 г. нейните просрочени задължения са се увеличили от 690 000 лева на 1 601 000 лева. Най-голяма финансова тежест са дължимите пари (включително съдебни разноски, лихви и неустойки) по проекта за водоснабдяване от “Тупаров чарк” през 2007-08 г. Тогава плащанията по договора бяха забавени от програма САПАРД, но фирмата осъди общината. Друго голямо задължение са 193 040 лева, които общината дължи по Закона за управление на отпадъците и също има съдебна процедура.
В плана подробно е изложено на кои от критериите за отпускане на безлихвен заем отговаря община Ракитово. По показателя за покриване на разходите за местни дейности със собствени приходи процентът на общината е 42.07% при среден за страната 81%. По дял на собствените приходи в общия бюджет Ракитово достага 14.91% при среден за България 40%, което прави общината силно зависима от трансферите на централната власт. През 2013 г. Ракитово получи заем от държавния фонд “ФЛАГ” в размер на 1 746 268 лева. В момента размерът на дълга намалява и общината успява да покрива плащанията по него.
Планът за финансово оздравяване предвижда редица мерки като съставяне на регистър за просрочените задължения и времеви график за погасяването им; разговори с кредитори за подписване на споразумения за редуциране и разсрочване на плащания; покани към собственици на жилищни сгради за закупуване на отстъпеното право на строеж; актуализиране на местните данъци и таксата за битови отпадъци; преглед на наемните цени; намаляване на разходите за персонал; проверки и актове на местните данъчно-задължени лица, включително за патентен и туристически данък; анализ и строг контрол на разходите за улично осветление, мобилни телефони и др.
Очакваният ефект от планираните мерки възлиза на 760 550 лева и затова общината смята да поиска през 2016 г. от МС чрез Министерството на финансите временен безлихвен заем от 751 000 лева, а през 2017 г. допълнителни 640 000 лева.
Кметът на община Ракитово Костадин Холянов вече насрочи и дата за публично обсъждане на плана. То ще се проведе на 26 август 2016 г. от 10 часа в залата на общината, където гражданите ще могат да изразят своите мнения по предложените мерки за финансово оздравяване на община Ракитово.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води