Велинград - online - “Старина” пази спомена за войнската храброст 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Старина” пази спомена за войнската храброст
Публикувано 2016-08-23 08:47:58 от Темпо

11 август - хубав слънчев ден. Членовете на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Велинград проведохме поредния автопоход до местността “Старина” под ръководството на майор от запаса Костадин Златев. Всички значими дейности в съюзната организация са под наслов “За да е жива българската памет” и в чест на 26 г. от възстановяването на СОСЗР във Велинград.

Мястото е определено не случайно. Оттук храбрите войни от 27-ми пехотен Чепински полк започват своето победно настъпление срещу турските позиции през Балканската война (октомври 1912 г.). Отбелязахме 104 г. от най-българската и най-народна война.
В кратко слово Мария Милова проследи сформирането на полка в град Пещера на 7 февруари 1900 г. под името Трети пехотен резервен полк в състав 4 пехотни и 1 погранична рота. През Балканската война (1912-1913 г.) полкът е в състава на втора пехотна бригада от Втора пехотна тракийска дивизия. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) води отбранителни боеве при връх Занога. С намесата на България в Първата световна война полкът води битки на македонския фронт. Мобилизиран е и през Втората световна война от 1943 г. и е на прикриващия фронт.
Между беседата Нина Бегова и Мария Цекова декламираха стихове на Евтим Евтимов на военна тематика. За финал Васка Узунова декламира поемата “Пак ще греят звезди”. Доброто настроение на присъстващите се поддържаше от вокалния ссъстав с ръководител сержант от запаса Румен Влахов.
Мария Милова, секретар на СОСЗР Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води