Велинград - online - Кристиaн Ваклинов: Имаме дълг към дедите, свързали Родопите с Тракия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 18
· Дарителската кампания за хижа “Юндола” продължава
· Връчват спортните награди на 10 януари
Tuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения

Кристиaн Ваклинов: Имаме дълг към дедите, свързали Родопите с Тракия
Публикувано 2016-08-23 09:00:04 от Темпо

В дните, когато отбелязваме 100 години от раждането на идеята и 90 години от построяването на жп-линията Септември - Велинград има един човек, който с пълно право може да говори за теснолинейката в бъдеще време. Това е Кристиaн Ваклинов - младият студент, който през 2013 г. се пребори с тежката бюрократична машина на БДЖ и промени разписанието на влакчето така, както е удобно на пътуващите.
Тогава хората го нарекоха “спасителя на теснолинейката” и Кристиaн всеки ден се старае да оправдае тяхното доверие - едва ли има човек, който да е посветил толкова време и работа на популяризирането и запазването на Родопската теснолинейка. За разлика от мнозина, чиято активност стига само до социалните мрежи, той има ценното качество да печели съмишленици и постоянно да организират реални и полезни неща: ремонт на гара Долене и подновяване на туристическата пътека към Цепина, групови пътувания с теснолинейката за националния празник 3 март и за големия празник Гергьовден, пише книга за историята на жп-линията, а наскоро се зае да създаде новото гражданско сдружение “За теснолинейката” и да превърне 4 септември в поредния празник за пътуващите по единствената в България запазена теснолинейна жп-линия.

- Г-н Ваклинов, какво ще се случи на 4 септември по жп-линията Септември - Добринище?
- На 4-ти септември 2016 Родопската теснолинейка ще се превърне в нещо невиждано досега - пътуваща сцена на българщината. Ще отпразнуваме със сърце шумно и бурно един век история между тесните релси. Ще се случи какво ли не... участия на градовете по гарите им - ще приветстват влака в знак на съпричастност, състави ще представят изпълнения и във влака. Всичко е безплатно. Не плащаме на никого - хората ценят тази железница и ще дадем на невярващите в това да се разберат! Нека всеки да заповяда във влака - в 09:55 от Велинград. Билети - на момента.
- През последните месеци нашата теснолинейка отбелязва юбилей след юбилей. Вие познавате отлично историята на влакчето - според вас кое е най-важното от миналото, което трябва да не забравяме днес?
- Безспорно най-важното е да не забравяме никога, че това чудо е строено във военните години от 1921 до 1945 при липса на каквато и да било механизация, което значи, че желанието на хората е било водещо! Грях е днес да се гаврим с труда им и това силно желание, което си личи на всеки завой около скала и река по теснолинейката. Не трябва да забравяме, че е наш дълг да я опазим. Защото ако тази жп линия не значи нищо за управниците ни, то за мен и за вас - всичките по протежението й, не е така. Осъзнайте го и помнете - длъжни сме заедно на дедите си, дали всичко да свържат Родопите с Тракия!
- В името на бъдещето на жп-линията бе създадено новото сдружение "За теснолинейката". Какви са неговите основни задачи и амбиции?
- Създаваме сдружение "За теснолинейката", защото вече Кристиан Ваклинов не е сам в каузата за опазване и популяризиране на теснолинейката. Намерих съмишленици, чисти хора със сърца, с които вече сме екип. Железен при това. Аз съм само клечката кибрит, а действията - те са в по-голямата част от случаите общи. Само по-особените работи си движа сам. Срещнах покрай влака най-добрия си приятел - Ивайло. Колкото мен е, от вашия град, учи в Германия. Сега си е тук. Заедно планираме всички тези събития, с които рекламираме дековилката. Той от Берлин, аз на място - заедно! И не е само той. Но го споменавам, защото той направи много за рекламата - направи наш сайт, разви страницата във фейсбук, което даде отражение. Та днес сдружението ще показва, че група хора - общество, стои зад идеята да пази и развива влака, а с успехите си ще продължи да показва на хората, че нещата стават и зависят именно от нас - говоря извън предела на влакчето, като цяло в живота ни. Разбирам всеки ден почти, че съм дал вяра на много хора за различни неща. Това е моята награда от всичко, което правя - много над материалното ниво...
- Вашето пожелание за следващите 90 години на нашата теснолинейка?
- Всичко е в ръцете ни и ако сме българи, нека сме такива на действия. А ако съумеем да опазим този паметник на българката култура, история, природа и етнос, то ще докажем, че сме будни и живи, че ни има и гласът ни е закон! Да го направим заедно! Амин!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2018-12-18 13:43:39
Топл. индекс 3.91°C
Отн. влажност 90.20%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#130 53
#324931 51
#221315 20
#32519 16
#604522 33
#867119 31

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.41 %
PM 2.5 µg/m3 89.09
PM 10 µg/m3 177.46

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай