Велинград - online - Общинският солидарен фонд - непозната и неизползвана възможност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинският солидарен фонд - непозната и неизползвана възможност
Публикувано 2016-08-23 09:11:56 от Темпо

През лятото на 2016 г. във Велинград се проведоха реколден брой благотворителни концерти и културни събития. По време на Празниците на културата през юли инициативата на община Велинград “Заедно да помогнем на безпомощните деца” събра 2826 лева. Всяка събота през август се провежда благотворителен концерт в подкрепа на деца от общината, които се нуждаят от спешно лечение. Идеята е добра и среща съпричастност от страна на велинградчани и гостите на курорта, а помощта е знак за протегната ръка към болните деца и техните родители.

В голяма част от случаите обаче тази помощ е по-скоро морална, а жестоката истина е, че събраните от концерти пари не стигат за лечение или пътуване до болници. Затова искаме да припомним на жителите на община Велинград, че при необходимост могат да потърсят помощ от общината и по друг начин - чрез общинския солидарен фонд за подпомагане на деца с онкологични заболявания и семейства с репродуктивни проблеми. И тъй като за фонда се знае малко, нека припомним:
През февруари 2015 г. тогавашният Общински съвет по предложение на тогавашния кмет Иван Лебанов подкрепи създаването на общински солидарен фонд. Приети бяха два правилника във връзка с двете основни дейности на фонда - да помага на деца с онкологични заболявания и на бездетни семейства. С приемането на бюджета за 2015 г. бяха заделени и средства за фонда - първоначалната сума беше 30 000 лева, но след това бе намалена на 10 000 лева. Решено бе парите от фонда да се разпределят от комисия с участието на общински съветници, медици и представители на Общинска администрация.
За да се набавят повече средства във фонда, на 19 май 2015 г. община Велинград организира благотворителен концерт, в който заедно с местните изпълнители от “Звънче” и “Караоке” се включиха известните певци Тони Димитрова и Янко Неделчев. След концерта бе отчетено, че за общинския солидарен фонд са събрани 3270 лева.
През април 2016 г. настоящият Общински съвет избра нови членове на комисията към общинския солидарен фонд. Членове на новата комисия са съветниците Бельо Мандраджиев, Богдана Пашева, Искрен Тюфекчиев, Чавдар Калъчев и Орце Орцев. Председател на общинската комисия е ресорният зам.-кмет Сергей Кичиков.
До момента новата комисия е провела едно заседание, на което е разгледана една молба от семейство с репродуктивни проблеми. Не е взето решение за отпускане на средства, тъй като подалите молбата не са отговаряли на условието да имат платени здравни осигуровки. Комисията е дала възможност за плащане на вноските, но при това положение хората сами са се отказали и са решили засега да изтеглят молбата си.
Фактът, че е подадена само една молба, красноречиво говори, че велинградчани не са запознати с възможностите, които дава общинският солидарен фонд. Неговата дейност определено се нуждае от сериозно популяризиране, за да изпълни благородната си мисия да бъде в помощ на хората.
Едно от задълженията на комисия към фонда е всяка година да представя пред Общинския съвет доклад и финансов отчет за своята дейност. От 2015 година до момента обаче такъв отчет няма, научихме от председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев. Време е отчет да бъде направен, за да може фондът да заработи на по-бързи обороти, с ясен бюджет и прозрачни процедури.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай