Велинград - online - МОСВ дава шанс на общини с проекти за минерални извори 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОСВ дава шанс на общини с проекти за минерални извори
Публикувано 2016-08-23 09:13:55 от Темпо

Всяка община, която стопанисва находище на минерална вода и подготви проект за развитието му, ще може да ползва безлихвен заем, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Държавата чрез МОСВ ще подпомага финансово общините чрез нова пилотна програма за по-пълноценно използване на минералните води, която стартира в началото на септември.

В началото на 2016 г. МОСВ е анализирало нуждите, които общините имат за поддържане и развитие на инфраструктурата. В началото на септември ще отправи покана към общините да кандидатстват по пилотната програма, с която министерството ще осигури до 50% безвъзмездно финансиране на проекти, свързани с находищата на минералните води. Останалите 50% общините трябва да осигурят от собствени средства или чрез кредити. Ако използват кредитен ресурс, ще бъде покрита и лихвата по кредита. С този механизъм МОСВ ще стимулира развитието на находищата на минерални води.
През 2012 г. МОСВ предостави възможност на някои общини, сред които и Велинград, да стопанисват находищата на тяхна територия, които са държавна собственост. Практиката показва, че това, от което общините имат нужда, е рехабилитация на довеждаща инфраструктура и доизграждане на разпределителната мрежа вътре в населените места, за да могат общините да развиват СПА или балнео туризъм, да използват водите като геотермалната енергия за отопление на сгради или да предоставят ресурс за друг тип икономически дейности - например за оранжерии. Според министър Ивелина Василева най-важното е общините да отговарят на условието да имат готови проекти и бизнесплан, с които да се докаже устойчивостта и ефективността на инвестицията.
Община Велинград има проект за изграждане на нов водопровод, който да замени стария и амортизиран водопровод от извора “Власа”. При стартирането на пилотния проект на МОСВ нашата община има готовност за кандидастване, съобщиха за “Темпо” от общинския пресцентър.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води