Велинград - online - Йордан Детев: “Геройство е да поддържаме този фестивал” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Йордан Детев: “Геройство е да поддържаме този фестивал”
Публикувано 2016-08-30 09:08:39 от Темпо

“Геройство е да поддържаме този фестивал”, каза на откриването на Шестия фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” един от неговите създатели и радетели Йордан Детев от Фондацията за българско наследство “Проф. Петър Детев”. Наистина е геройство при винаги ограничения бюджет за култура, недостатъчната разгласа и оттам липсата на достатъчно публика.

Официалното откриване на фестивалната програма се състоя на 26 август пред паметника на Николай Гяуров в центъра на Велинград. Няма по-естествено място за провеждането на фестивала от родния град на Н. Гяуров, подчерта кметът Костадин Коев, който откри поредното събитие от културния афиш на лято 2016. Сред официалните гости бяха още председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, зам.-кметовете Сергей Кичиков и Атанас Палигоров, директорът на Историческия музей Снежана Велева, общински съветници и служители.
Г-н Йордан Детев съобщи, че е постигнато споразумение и фондацията ще дари целия си филмов архив от досегашните издания на фестивала на нашия Исторически музей. Това ще обогати фонда на музея и ще разшири възможностите за достъп на хората с интерес към филмите с музикална тематика. В тази посока бе и предложението филмите да се излъчват по местна телевизионна мрежа, за да бъдат видени от повече хора.
“Звездите на оперния свят вече ще ни радват само от филмовата лента”, каза още Йордан Детев. Тазгодишният фестивал предложи два филма за големи български оперни звезди - току-що излезлият филм за Гена Димитрова “С обич за Гена” и “Да обичаш Кармен” с участието на Александрина Пендачанска. Те бяха излъчени на сцената на площад “Н. Гяуров” в петък и неделя вечерта.
Една от задачите, които фестивалът отстоява всяка година, е да поддържа интереса на детската аудитория. Затова съботната вечер на 27 август бе посветена на децата с излъчването на “Детство мое - първо и последно” - филм-спектъкъл на детския ансамбъл към фолклорния танцов театър “Найден Киров”. Прожекцията събра детска публика на откритата сцена в парка при хотел “Рич”.
Третата фестивална сцена по традиция бе Художествената галерия, където от петък до неделя бяха излъчени 18 филма.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България