Велинград - online - Символичната първа копка е направена, сумата е събрана наполовина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Символичната първа копка е направена, сумата е събрана наполовина
Публикувано 2016-08-30 09:39:50 от Темпо

22 август 2016 г. е датата, на която бе направена историческата първа копка за изграждане на християнски кръст във Велинград. Идеята е вече на 18 години, премина през различни фази и драми, но най-после се стигна до символичната първа копка и то на чист ден понеделник.
Мястото на сегашния паркинг на хотел “Бор” и в близост до гроба на Вела Пеева, където ще бъде издигнат 21-метровият кръст, бе осветено от отец Александър от цирквата “Св. пророк Илия” в Дорково.
Той отслужи водосвет и благослови начинанието, което да прослави Бога и да донесе добруване на нашия град и всички негови жители и гости. С молитва доброто дело да бъде доведено до успешен край в церемонията участваха кметът на общината Костадин Коев, заместник-председателят на Общинския съвет Ирина Шумарова, членове на Сдружението за развитие “Западни Родопи” с председател Пламен Ангелов, които първи възродиха идеята за кръста и техни съмишленици и последователи от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” с председател София Ключкова, както и граждани, които активно работят за осъществяване на инициативата. Сред хората, дошли за първата копка, бяха инж. Благой Грънчаров - автор и дарител на проекта за кръста, Цвета Андонова от управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, председателят на НЧ “В. Левски-1983” Никола Делиев, туристи-ветерани начело с Любка Зинкова и малък брой, но ентусиазирани велинградчани.
“Радвам се, че дойде този ден! Дано сега да върви лесно и бързо, за да завършим започнатото”, развълнувано каза Пламен Ангелов. Кметът К. Коев благодари на инициаторите и подчерта, че след като не стана на връх Острец, кръстът вече намери своето място. Кметът обеща съдействие за всичко, което зависи от общината и изрази увереност, че с общи усилия идеята ще бъде осъществена. София Ключкова също благодари на сдружението за развитие “Западни Родопи” и на кмета К. Коев, убедена, че за Коледа кръстът ще свети над Велинград.
Инж. Делчев, президент на пазарджишката фирма “Еко Хидро 90”, която ще извърши строителните работи по проекта, сподели, че е възхитен от идеята и с радост е решил да помогне. Той отправи апел и местните строителни фирми да проявят съпричаност, да се включат в реализацията и с общи усилия да изградят кръста, който ще стане символ на християнството в нашия регион.
С вяра в Господ и с голямо усърдие идеята да бъде осъществена и да се видим на освещаването на кръста, пожела инж. Грънчаров.
След като багерът на “Еко Хидро 90” разчисти част от строителната площадка, първата копка направиха кметът Костадин Коев и инж. Делчев. След тях лопатите взеха Пламен Ангелов, Бл. Грънчаров, С. Ключкова и др.
Строителството започна, но необходимата сума от 100 000 лева е събрана едва наполовина. Така че апелът към велинградчани за финансова подкрепа на начинанието е по-актуален отвсякога!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България