Велинград - online - Велинградчанки по стъпките на Алеко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградчанки по стъпките на Алеко
Публикувано 2016-09-13 09:17:29 от Темпо

Недка Панайотова и Здравка Ангелова - туристи ветерани от ТД “Юндола” бяха сред множеството от 2000 човека, които и тази година преминаха по стъпките на Алеко Константинов и изкачиха Черни връх в последната събота на август. Запалени любители на планината от цяла България и гости от Сърбия и Македония отбелязаха 121 години от създаването на организиран туризъм в нашата страна и 166 години от рождението на Иван Вазов.

“Който не може да се покачи поне на Черни връх, той не заслужава да бъде член на клуба”, пише Щастливецът в поканата за първото изкачване на върха през 1895 г. А по-късно допълва: “Идеята за подобна покана възникна в един тесен кръг от любители на българската природа. Ефектът, който произведе поканата, надмина стократно всякакви очаквания. Сега, след като бях честит да видя цял панаир на самия връхчец на Витоша, мога смело да попълня цитираната чужда фраза "Господа, изучете България, за да я обикнете" и да прибавя: - Господа, изучете всестранно българския народ и вий ще го обикнете; в него се крие потенциална сила, намерете здрав импулс и я превърнете в жива сила.”
Идеята на Алеко е жива и 121 години по-късно, когато до най-високата и ветровита точка на Витоша Черни връх (2290 м надморска височина) се качиха хора на различна възраст. Сред тях 84-годишната наша съгражданка Недка Панайотова бе пример за истински достоен следовник на Алеко, изучила България по десетки туристически пътеки, изкачила десетки върхове и покорила едни от най-трудните туристически маршрути в нашата родина. За Златка Ангелова това е било първото изкачване на Черни връх и ще остане като незабравим спомен за младежкия дух на туристите ветерани.
В празника на Черни връх се включиха председателят на БТС доц. д-р Алексей Стоев и изпълнителният секретар Веселин Цанков и много гости. Г-н Стоев отбеляза, че в изпълнение на заветите на Алеко днес в БТС членуват 30 000 организирани туристи, има маркирани над 25 000 км туристически пътеки, поддържат се отсечките от европейските туристически маршрути и пожела организацията да стане притегателна сила за младите хора.
Недка Панайотова и Здравка Ангелова изкачиха още един връх на Витоша - заслужаващия името си Камен дел (1862 м), до който се стига по стръмна и камениста пътека и се открива единствена по рода си панорама на цяла София.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води