Велинград - online - ОБРАТНА ВРЪЗКА: Отново за името на река Чепинска 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ОБРАТНА ВРЪЗКА: Отново за името на река Чепинска
Публикувано 2016-09-13 09:34:00 от Темпо

Изпращам ви снимка от село Варвара - мостът над Чепинска река със злополучните табели в двата му края, за които писах преди време. Надписите, които връщат турското име на реката и са поставени с европейските пари, отпуснати за ремонт на пътя, все още си стоят. Както се казва “Кучето си лае, керванът си върви”. Явно обаче на хората им омръзна да чакат общината да си свърши работата и са се опитали сами да коригират “грешката” със спрей.

За съжаление, този начин на решаване на проблемите в държавата добива все по-голяма популярност. А колко по-лесно е да се премахнат табелите, след като във Варвара нямат средства да ги подменят. В сегашния си вид те говорят за немърливост, безсилие или по-скоро нехайство на отговорните лица за запазване на българщината. арх. Таня Кадийска

През 2014 г. вестник “Темпо” публикува статията на арх. Таня Кадийска “Кой се опитва да подмени името на река Чепинска?”. В нея авторката пише аргументирано, че Ели дере е “турското име на реката до 1942 година, когато е преименувана на Чепинска река със Заповед № 2186 на Министерството на народното просвещение от 15.06.1942, обнародвана в Държавен вестник № 139 от 29.06.1942. Този акт е потвърден със Заповед № 2736 на Министерството на народното просвещение от 18.04.1945, обнародвана в Държавен вестник № 97 от 27.04.1945. Реката има и други местни имена - Бистрица и Рибна (при изворите си), Стара река, Банска река. Но никой не я нарича Ели дере и никой не помни такова име! То няма гражданственост и хората, които евентуално го помнят, днес са над 80 години. Като оставим настрана факта, че пълноводната в долното си течение река е “разжалвана” и наречена “дере”, името е изцяло турско. Дори първата част “ели” няма нищо общо с иглолистните гори край реката, а означава 50 - т.е. река Петдесет дерета... И тъй, официално връщане на турското име на реката няма. А след като публикацията за преименуването е в Държавен вестник, не може орган с по-нисък статут да направи промяна. Според Указ 1315 от 09.07.1975 за наименованията, обнародван в Държавен вестник 55/18.07.1975, “Наименованията трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да са благозвучни, разбираеми, лесни за произношение и кратки, да внушават чувство за достойнство и гордост.” Може сами да си отговорите на въпроса турското име на реката от преди над 70 години, което някой се опитва тихомълком да наложи, отговаря ли на тези изисквания?”
През изминалите точно две години от публикацията отношение по повдигнатия проблем не взе нито една официална институция. А че проблем има е видно и от направената наскоро снимка, изпратена ни също от арх. Кадийска. Надяваме се този път Община Велинград и Областна управа - Пазарджик да обърнат внимание на фактите и да съдействат за вярното обозначение на името на река Чепинска.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай