Велинград - online - 12 гари празнуваха юбилея на теснолинейката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

12 гари празнуваха юбилея на теснолинейката
Публикувано 2016-09-13 09:38:13 от Темпо

Тази статия идва със закъснение от седмица (заради поредицата почивни дни около 6 септември). Но макар и позакъсняла, радостта от празнуването на 90-годишнината от първото пътуване на теснолинейката от гара Септември до гара Лъджене си заслужава да бъде споделена!
На 4 септември 2016 г. рекордните 12 вагона на празничния влак “Юндола” спряха на 12-те спирки по маршрута от Септември до Добринище.
Празникът беше вътре в препълненото с пътуващи хора влакче, където народните песни се сливаха с концерта на цигулки, редом до гайдата звучаха китари и йоника. Празникът беше и на всяка спирка, също изпълнена с хорско множество, в което редом до по-възрастните, дошли с носталгия по романтиката на отминалите години, имаше и изключително много млади хора и деца!
От началната гара Септември влакът потегли украсен с българските знамена, а пътниците - посрещнати с пита и сол. Всички се вълнуваха, а най-много организаторът на събитието Кристиан Ваклинов, който още веднъж показа как един млад българин на дело се бори за своите мечти и идеали. Вълнуваха се и всички негови приятели и съратници, сред които и най-активно работилият за каузата велинградчанин Ивайло Механджиев.
На гара Варвара празничният влак бе посрещнат с родопския звук на гайда. Гара Цепина бе много важна по маршрута, защото във влака се продаваха тениски с логото на Родопската теснолинейка, а парите от продажбите ще бъдат използвани именно за наложителния ремонт и възраждане на тази красива гара. След гара Костандово теснолинейката пристигна на гара Лъджене във Велинград, очаквана от десетки хора. Изпълненията на Духовия оркестър “Д. Мечев” и мажоретният състав внесоха неповторим колорит в празника. От името на кмета К. Коев бе връчен благодарствен адрес на Кристиан Ваклинов. “Темпо” направи малък подарък за пътуващите - раздадохме брой от вестника с интервю с Кр. Ваклинов и с обширен материал за създателя на уникалната теснолинейна жп-линия инж. Стоян Митов. И понеже няма случайности, статията за инж. Митов попадна у развълнуваната негова наследница Лиляна Митова, която пътуваше с празничния влак.
Цветино, Аврамово, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Добринище - на всяка гара юбилейната влакова композиция беше посрещана с народни хора и песни, с много усмивки и настроение. И всичко това се случи без официални подготовки и церемонии, с добрата воля и желание на десетки хора на различна възраст, от различни градове, но свързани с 125-те километра на най-тясната и най-живописната жп-линия в България.
90 години влакчето помага на хората. Хората също му помагат - както в делник, така и на този хубав празничен юбилей. И нека пътуването продължи на многая лета!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола