Велинград - online - Корояд съсипва гората над Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Корояд съсипва гората над Велинград
Публикувано 2016-09-13 09:43:44 от Темпо

Големи ръждивокафяви петна на фона на зелените горски масиви в околностите на Велинград - такава е тревожната картина през последните месеци. От далече с просто око се наблюдава как седмица след седмица размерите на площите с болни дървета се увеличават стремително бързо. От близо гледката е още по-покъртителна, защото се вижда как кората на дърветата се свлича от стволовете им, те изсъхват и умират.

Според специалисти причината са върховият и шестзъб корояд - малки бръмбари, които са основни вредители и причинители на изсъхването на големи площи от борови насаждения. Короядът се вдълбава в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървостоите и от там се нарушава хранителен и воден баланс на дърветата. Проблемът е от естествен характер, като короядът най-често се появява в изкуствено засадени гори и там, където има паднали и дълго време непочистени дървета.
В края на юли 2016 г. Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите обявиха, че са постъпили множество сигнали за влошаване на здравословното състояние на горите. Проверката е потвърдила сигналите за част от областите, включително Пазарджик. Зам.-министър Георги Костов е разпоредил в срок до 15 август 2016 г. РДГ и горските стопанства по места да извършат пълна инвентаризация на засегнатите горски територии и да установят техните собственици. Необходимо е незабавно да се изготвят общи предписания за санитарни сечи и изнасяне на добитата заразена дървесина, която може да се ползва само за дърва за огрев на по-ниски цени. Процедурите вече са тръгнали, но във Велинград и региона видимо трябва да се ускорят, защото заболяването се разпространява много бързо.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай