Велинград - online - Новата учебна година започва с по-малко първолаци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Новата учебна година започва с по-малко първолаци
Публикувано 2016-09-13 09:54:36 от Темпо

И през новата учебна година се запазва тенденцията броят на първокласниците в община Велинград да намалява. На 15 септември 2016 г. първият училищен звънец ще посрещне 401 деца в общо 12 общински училища. Преди година броят на първолаците в общината беше 420 - на пръв поглед разликата е малка, но всъщност се равнява на една цяла паралелка.

Най-много първокласници ще посрещне СУ “Св. Кирил и Методий” - 68, следвано от СУ “В. Левски” и СУ “М. Драгинов” в с. Драгиново с по 58 ученици в първи клас. Тази учебна година броят на първокласниците в ОУ “Неофит Рилски” намалява от 72 през 2015, когато по този показател училището беше първенец в общината, на 47. В ОУ “Христо Ботев” във Велинград ще се обучават 43 деца в първи клас, в СУ “Хр. Смирненски” в Света Петка - 34 и в ОУ “Г. Бенковски” във Велинград - 25.
Най-малко - 9 са първолаци в ОУ “Христо Ботев” в Абланица, което през тази учебна година ще има само 55 ученици в 4 паралелки - по 2 в начален и среден курс. 13 ще са първокласниците в Грашево, по 14 в Бирково и Пашово, 18 в Кръстава. В 12-те общински училища през новата учебна година ще учат общо 3735 ученици в 181 паралелки. Сравнението с миналата година показва нарастване на броя на учениците, които през 2015 г. са били 3644 в 179 паралелки. Трите общински училища с най-голям брой ученици са: СУ “Св.св. Кирил и Методий” - 741 в 34 паралелки, СУ “В. Левски” - 569 в 25 паралелки и СУ “М. Драгинов” - 499 в 23 паралелки.
Маломерни паралелки са предвидени в 3 училища във Велинград - СУ “Св.св. Кирил и Методий” - 2 бр., СУ “В. Левски” - 2 бр. и ОУ “Хр. Ботев” - 1 бр. Полудневни групи към филиалите на училищата ще има в Горно Бирково, Бирково, Цветино, Чолаково, Горно Дъбева и Рохлево. За разлика от предишни години, Общинският съвет все още не е утвърдил маломерните паралелки и техният бюджет.
От новата учебна година в списъка на общинските училища вече са и двете професионални гимназии по дървообработване - ПГД “Иван Вазов” и по горско стопанство - ПГГС “Христо Ботев”, чиито принципал досега беше Министерството на земеделието. Статутът на държавно училище запазва само Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”, която е на подчинение на Министерството на образованието.
Очаква се на редовната сесия в края на септември общината да представи справка за готовността за началото на новата учебна година в училищата и детските градини, в които голямата новост е въвеждането на делегирани бюджети.
Другото очакване е кой ще заеме важния пост директор на дирекция “Хуманитарни и социални дейности”, който е вакантен вече месеци наред. На обявения повторно конкурс се явиха две кандидатки: Мариана Зинкова-Шенкова, която в момента е директор на Общинския детски комплекс и Ангелина Колева, преподавател по български език и литература. Двете са допуснати до втория етап на конкурса - тест, който ще се проведе на 16 септември 2016 г.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград


Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай