Велинград - online - Зове ни Пирин планина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Зове ни Пирин планина
Публикувано 2016-09-20 08:46:26 от Темпо

С уникалното си разнообразие и удивителна красота българската природа е истински феномен, какъвто рядко се среща по света. Малка е нашата родина България, но в мислите ни тя е необятна. Иска ни се да надзърнем и опознаем всяко нейно кътче, което има и героична история.

Членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) от Велинград под ръководството на о.з. майор Костадин Златев за пореден път сме на автопоход в последния ден на август.
Пристигаме благополучно в Банско, в полите на Пирин - една от най-красивите планини в България. Градът заслужава нашето възхищение с новия модерен облик - нова архитектура, многобройни хотели, навсякъде подредено с вкус и чистота.
В центъра на Банско с преклонение спираме пред паметника на Никола Йонков Вапцаров и поднасяме цветя. В кратко слово Мария Милова припомни моменти от трудния живот на поета. Роден е през 1909 г. в едно от най-знатните семейства в града. За слабичкия романтичен юноша идват суровите казармени години в Мроското училище, тежкият трудов живот и нелеката битка за хляба. Основните понятия “живот”, “свобода” и “вяра” в неговата поезия са вплетени с обич към хората. Сърцето на поета замря завинаги в зловещия казармен тунел на 23 юли 1942 г.
Друг радетел на българщината е Паисий Хилендарски. Едва ли има някой истински българин, партриот и родолюбец да не знае, че той е написал първата българска история “История славянобългарска”. На централно място в Банско му е издигнат внушителен паметник, изграден през 1976 г. Заставаме с дълбоко преклонение пред него. В знак на признателност към великото му дело за него са направени паметници в Самоков, от ученици и учители в Алеята на Възраждането във варна, в Борисовата градина в София и в други градове.
Посетихме и черквата в Банско, която има дългогодишна история. Построена е преди нахлуването на турските нашественици в българските земи, но е запазена с ценни иконописи, съхранени във времето.
В двора на черквата е построен бюст-паметник на друга водеща личност в българската поезия - Пейо Яворов. В кратка беседа Мария Милова подчерта, че той е творец с изключителна сила на художнествената символика и самоизява, оказал повратно влияние в развитието на българската литература.
След пътуване сред природните красоти пристигаме в местността “Бъндарица”, а по-нетърпеливите се отправят по стръмната пътека към Байкушевата мура. Ех, връх Вихрен! С име на вихър, но за нас недосегаем.
Изпълнени с приятни впечатления и преживявания се отправяме към Велинград. Мила Родино, ти си земен рай! България завинаги!
Мария Милова, секретар на СОСЗР

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград


Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води