Велинград - online - Врачанският музей гостува с “Богове, символи и древни знаци” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Врачанският музей гостува с “Богове, символи и древни знаци”
Публикувано 2016-09-20 08:52:13 от Темпо

На 16 септември в Историческия музей в присъствието на много граждани и гости на Велинград директорът Снежана Велева откри изложбата “Богове, символи и древни знаци” на Регионален исторически музей - Враца. Тя слага начало на новия сезон и събитията, предшестващи III Национална научна конференция “Родопа планина - земя на богове, хора и храмове”, която ще се състои на 12 и 13 октомври 2016 г. и е посветена на 200 годишнината на храм “Света Троица” в квартал Каменица.

Директорът на РИМ - Враца археолог Ганецовски представи изложбата, която е създадена преди няколко години, но във Велинград за първи път „вижда” бял свят. Показаните табла и експонати не са от постоянната експозиция на РИМ Враца, а са извадено от фонда на музея. Идеята за изложбата идва от една плочка с протописменост от Градишница, а целта е “непрекъснато да провокира съзнанието ни, като научаваме за начина на мислене на хората, живели преди 7-8 хиляди години и го сравняваме с нашето мислене днес.”
Поздравителен адрес от името на кмета Костадин Коев прочете Илияна Гешева.
Изложбата “Богове, символи и древни знаци” разказва за много далечни времена и показва предмети оттогава. От таблата научаваме, че кръстният знак с добавените към него допълнителни елементи е символ, известен още от праисторически времена и е свързан с традициите на много народи. Кръстът е разбиран от древните египтяни като соларен, слънчев или огнен знак, символ на живота, плодородието, мъдростта и е олицетворение на мъжкото и женското начало в природата. Приеман е като сакрален център и начало на четирите световни посоки. Той също е символ и на позора и на него са били изпълнявани смъртните присъди в дохристиянските времена. След кръстната смърт на Исус Христос, разпнат на кръста за изкупление на човешките грехове, християнските апологети приемат кръстния знак за свещен и той се превръща в символ на безсмъртието и възкресението. През IV век, по времето на император Константин Велики, кръстът става основен християнски богослужебен символ.
В изложбата са представени енколпиони (кръстове), често срещаният в християнското изкуство символ - монограмът хризма, известен още като “христограм” и “ печат на Бога”, които се състоят от двете начални букви на гръцкото име на Христос, както и гръцките букви алфа и омега, защото се смята, че Иисус Христос е началото и краят, първият и последният. В най-ранния си етап християнското изкуство използва старозаветни, а понякога и езически символи, като всички те носят основното послание на възкресението и победата над смъртта. Най-разпространяваните символи за Иисус Христос в храмовото строителство, монументалната живопис, иконописта и дърворезбата са агнето, рибата, лозата, гълъбът, котвата, корабът, хлябът, паунът или птицата феникс, като агнето символизира самия Иисус.
Изложбата показва и лампи от времето на Римската империя , които са забележителни паметници на античността.
Тракийското изкуство също е намерило място в изложбата “Богове, символи и древни знаци” на РИМ Враца. Показани са керамични зооморфни, антропоморфни пластики с фрезани знаци от ранната каменно-медна епоха.
Създателите на изложбата са отделили внимание и на неолитната земеделско-скотовъдна култура. Тази култура се е зародила в Близкия Изток и Мала Азия, дошла е при нас и оттук тя се разпространява на север и северозапад в цяла Европа.
Археологът Ганецовски и неговите колеги етнологът г-жа Гарванска и художникът г-н Василев благодариха за гостоприемството на нашия музей и обещаха нови срещи с мобилните изложби на РИМ Враца.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай