Велинград - online - Спортът и историята си дават среща в ракитовския полумаратон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Спортът и историята си дават среща в ракитовския полумаратон
Публикувано 2016-09-27 09:20:47 от Темпо

Преди 4 години в Ракитово бе сложено началото на полумаратона “Ремово - Блатца - Ракитово”. Спортната проява не само насърчава движението и активния живот сред красивата природа на Родопите, но е посветена на едно историческо събитие с непреходна важност за нашия край - Балканската война. Идеята на създателите на полумаратона е той да обедини хора от всички краища, в които по време на Балканската война е действал Родопският отряд, ръководен от генерал Стилиян Ковачев.

През 2012 г. в центъра на Ракитово, където е бил щабът на Родопския отряд, бе открит паметник на ген. Ковачев, дело на скулптура проф. Крум Дамянов. По-късно инициаторите от сдружение “Суткя” събраха пръст от местата на битките на отряда и я поставиха в специални капсули в основите на паметника. Тази година, в навечерието на поредната годишнина от Балканската война и на полумаратона, Свилен Топчиев от сдружение “Суткя” и Тодор Тодоров от Спортен клуб “Левски” Ракитово отново обиколиха по-голямата част от селищата, свързани с ген. Ковачев и Родопския отряд. В Якоруда, Белица и Гоце Делчев те се срещнаха с представители на общините и училищата и отправиха покана техни представители да се включат в маратонското бягане. Минали са и през запустялата гара, носеща името на генерала, където всичко е изпочупено, въпреки че неговата памет не заслужава такова отношение от потомците. Догодина планират да посетят Благоевград и Смолян, които също са освободени от отряда на ген. Ковачев и да ги поканят на юбилейното пето издание на полумаратона.
Четвъртият полумаратон “Ремово - Блатца - Ракитово” ще се проведе на 8 октомври, събота. Негови организатори отново са Община Ракитово, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, СК “Левски” и сдружение “Суткя”, които се надяват да намерят и спонсори на проявата. Състезателите могат да изберат дистанция от 5, 10 или 20 километра по трасето, което преминава през един от най-живописните маршрути над Ракитово.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България