Велинград - online - Община Ракитово спечели делата за “ремонта“ на Градската баня 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Община Ракитово спечели делата за “ремонта“ на Градската баня
Публикувано 2016-09-27 09:55:21 от Темпо

С встъпването си в длъжност кметът на Община Ракитово г-н Костадин Холянов освободи двамата адвокати, обслужващи по граждански договори общината. Той пое управлението на общината с “висящи дела“ във Върховния касационен съд - 5 на брой, в които се претендира, че Община Ракитово дължи над 240 000 лв. Кметът взима мерки и търси качествени правни услуги за тези дела, тъй като продължава работата и по други две дела в Международния арбитражен съд на стойност около 800 000 лв.

Благодарение на усилията на Община Ракитово и Адвокатска къща “Савова и сие“ бяха спечелени две от делата срещу фирмата-фантом “КИССИК КОНСУЛТ”Е ООД по договорите за неизвършения ремонт на Градската баня в Ракитово, като решенията на Международния арбитражен съд са окончателни и не подлежат на обжалване.
Кметът г-н Костадин Холянов изрази задоволство и вяра към професионализма на съдебните състави, решили делата. Решенията на магистратите доказват, че не е изгубена надеждата в правотата на съдебната система и има правосъдие в държавата.
Община Ракитово ще си поеме “глътка въздух”, тъй като не дължи към 750 000 лв. на въпросната несъществуваща фирма.
Кметът на общината г-н Костадин Холянов коментира, че благодарение на успешния изход на делата в Международния арбитражен съд няма да се наложи община Ракитово да плаща “грешни пари” за нещо, което не е свършено, като ремонтни дейности в Градската баня. От встъпването си в длъжност той не спря да полага усилия, за да възтържествува истината и да бъде прекратена порочната практика - с общински пари да се облагодетелстват фирми, които са сключили фиктивни договори в общината и по този начин да се източва общинския бюджет, в резултат на което се ощетява местното население.
Въпросните дела са във връзка с два договора за ремонт на Градската баня в Ракитово, подписани от бившата кметица Емилия Еленкова на 02.09.2011 г., с фирма "КИССИК КОНСУЛТ" ЕООД. Исковите молби били изпратени до Общината през месец ноември 2011 г., твърдят от Арбитражния съд. В същото време, обратна разписка от община Ракитово няма. На 11.03.2015 г. от Арбитражен съд пристигат желаните от Общината искови молби и приложенията към тях, от които става ясно, че поводът за образуването на двете дела са претенции от страна на ищеца “КИССИК КОНСУЛТ” ЕООД, в размер на близо 800 000 лева, по два договора за СМР, както следва: “Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градската баня в град Ракитово” и “Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градската баня в град Ракитово”. Клаузите в двата договора са скандални. Според тях общината се задължава да плати на фирмата авансово 30-35% в 40-50-дневен срок от договарянето. В противен случай й дължи всичките пари за ремонта плюс 20% за лихви и неустойки и то (!) без да се ремонтира каквото и да било.
С произнасянето на Международния арбитражен съд при Сдружение “Алианс за правно взаимодействие” се слага край на опитите на фирмата-фантом да изтегли общински пари по фиктивните споразумения.
Двете решения на Международния Арбитражен съд при Сдружение “Алианс за правно взаимодействие” по делата за “ремонта” на Градската баня в Ракитово са от 10 август 2016 г. Първото решение отхвърля иска на фирмата “КИССИК КОНСУЛТ”“ООД за 368 842 лв., за реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и и отоплителната инсталация в сградата на Градската баня. Фирмата е осъдена да плати на Община Ракитово 13 705 лв. - разноски по делото. С второто решение Международният арбитражен съд отхвърля изцяло предявените от пловдивското дружество “КИССИК КОНСУЛТ” искове с цена в общ размер на 371 240 лв., която представлява дължима по договора сума от 239 160 лв. с ДДС, плюс неустойка в размер на 20%, равняваща се на 47 832 лв., както и 84 248 лв. лихви по претендираната сума. Сумата е натрупана от момента на завеждане на делото на 18 ноември 2011 г. Фирмата е осъдена да заплати на Община Ракитово 13 770 лв. разноски по делото.
Това е класическа схема за източване на общински пари чрез фиктивни договори, тъй като е установено, че за тези ремонти не са провеждани процедури за възлагане на обществени поръчки и договорите не са вписани в регистрите на общината, нито пък ги има заведени в деловодството. Не са издавани фактури и не са осчетоводявани разходите по количествено-стойностните сметки.
И в двата договора, които са подправени, липсват подписи на главния счетоводител, а в допълнителното заключение на техническата експертиза на документи вещото лице установява, че печатът и щемпелът, поставени под договора, не са идентични с ползваните от общината в посочения период. Вещото лице е категорично, че те са подправени и е правен опит да се имитират действително ползваните от Община Ракитово. Международният арбитражен съд приема, че е неоснователна и претенцията за изплащане на лихви за забава върху уговорената неустойка, тъй като Община Ракитово никога не е била канена, респективно поставяна в забава за заплащане на претендираната неустойка.
Община Ракитово спечели и още 2 дела от заведените във Върховния касационен съд общо 4. Двете дела са свързани отново с фирма “КИССИК КОНСУЛТ” ООД - Пловдив. Върховният касационен съд е уважил подадената от Община Ракитово искова молба и е отменено решението по в.а.д.110/2014 г., с което общината бе осъдена да заплати приблизително 38 000 лв., представляващи неустойка за дължими суми по споразумение и направени от фирмата разноски по арбитражно производство. Община Ракитово е завела изпълнителни дела за възстановяване на сумите. По второто дело ВКС също отменя решението на Международния арбитражен съд при Сдружение “Алианс за правно взаимодействие” - в.а.д.№ 111 /2014 г. и внесената от Община Ракитово гаранция от 34 570 лв. е възстановена на Община Ракитово.
Другите две дела са насрочени за 19.09.2016 г. и за 28.09.2016 г. във Върховния касационен съд.
ОБЩИНА РАКИТОВО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 13:29:27
Топл. индекс 10.35°C
Отн. влажност 92.50%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#177 145

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.71 %
PM 2.5 µg/m3 79.86
PM 10 µg/m3 160.10

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води