Велинград - online - Алея ще носи името на д-р Боянов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Алея ще носи името на д-р Боянов
Публикувано 2016-10-11 09:40:32 от Темпо

По повод празника на СБПЛРПФЗ “Света Петка Българска” на 14 октомври в южния централен парк на болницата ще бъде кръстена алея на името на първия управител на Санаториума за учители, болни от туберкулоза д-р Любен Кирилов Боянов.

Д-р Любен Боянов е роден на 30 май 1901 г. в град Видин. Основно и гимназиално образование получава в рония си град, а през 1921 г. заминава за Виена, където учи две години медицина. През 1923 год. се завръща във Видин и през есента продължава образованието си в Софийския медицински факултет. През 1924-25 г. е демонстратор по физиология и физиологична химия, а през 1927-28 г. работи като дежурен нощен лекар в санаториума за гръдоболни на д-р Любен Хаджииванов. През 1928 г. заболява от туберкулоза и заминава за лечение в санаториума в с. Искрец, а през 1929 г. получава титлата доктор по медицина и право на лекарска практика в България. Дипломата му е издадена на 25.10.1929 г. в София, под номер 7397, а за да добие необходимия селски стаж, д-р Боянов постъпва като участъков лекар за две години в с. Бяга Пещерско.
През есента на 1937 г. д-р Любен Боянов е командирован в с. Лъджене (Велинград), за да довърши и обзаведе учителския санаториум, а през януари 1938 г. е назначен за негов управител. Равносметката от работата му: през 1938 г. в санаториума за учители са прегледани 3 785, 1939 г. - 1 669, 1940г - 2 106, 1941 г. - 2461 пациенти.
Д-р Боянов въвежда гръдната хирургия в санаториума и прави торакокаустика и френикоекзереза. Той кани д-р Плосков и с него започва да се прави торакопластика. С въвеждането на този оперативен метод санаториумът става оперативен център за гръдна хирургия.Той създава и един нов тип портативен апарат за пневмоторакс.
През 1945 год. д-р Боянов е мобилизиран като запасен майор, началник на гръдоболно отделение в общовойсковата болница. Поставя въпроса за осигуровката на туберкулозно болните.
През 1948 год д-р Боянов е назначен за фтизиатър при общия фонд за подпомагане на студентите и предлага да се създаде Студентска поликлиника, което се осъществява, както и диетични студентски столове, студентски лагери и почивни станции край Берковица и Варна.
Д-р Любен Боянов е автор на множество статии, посветени на туберкулозата и борбата с нея: “Възбудителят на туберкулозата”, “Лечебен биомоторакс”, “Бацилът на Кох и източници на разпространението му”, “Няма туберкулоза без туберкулозна зараза”, “Хирургическо лечение на белодробната туберкулоза” и др.
Отличен диагностик с широки лекарски познания и прекрасен характер, той получава благодарността на болните от туберкулоза, уважение и обществено признание. Той е личен лекар и приятел на видни наши културни и обществени дейци, сред които проф. М. Попов, Николай Хрелков, Божидар Божилов, народните артисти Иван Димов и Д. Узунов, проф. Драгомир Матеев, проф. Гочо Гочев, Райна Костова - сестрата на Трайчо Костов...
Д-р Любен Боянов умира на 16.09.1957 г. като главен лекар на студентския тубдиспансер.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води