Велинград - online - Спомен от Сърница за Балканската война 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Спомен от Сърница за Балканската война
Публикувано 2016-10-11 09:52:28 от Темпо

В навечерието на годишнината от началото на освободителната Балканска война от 1912 г. ми се ще да преразкажа спомените на един свидетел на навлизането на българските войски в село (сега град) Сърница. В средата на 60-те години на миналия век служих като офицер в поделението на ВВС в м. Орлино, което подържаше и охраняваше резервно летище. В близост до поделението беше махала Орлино. Сега резервното летище е дъно на язовир Доспат, а жителите на махалата се преселиха в Сърница.

Познавах се с почти всички живеещи в махалата, даже и сега след толкова години помня на много от тях имената им. Запознах се и станахме почти приятели със семейството на Юсеин Борузанов. Той имаше 5 синове и една дъщеря - Айше. Беше много контактен, работлив и природно интелигентен човек. Имаше над 100 брава овци, а със земеделски имоти не разполагаше. През годините е оказвал помощ на поделението по подържане на тревните площи и по други стопански дейности. В замяна на което му са предоставяни достатъчно ливади за тревен фураж за овчето му стадо. Поделението му е помогнало с материал и труд за построяване на двукатна жилищна дъсчена къща. Ние чуствахме семейството му като част от поделението. Нееднократно сме му ходили на гости.
Много пъти се е отпускал да ни разказва за миналото на махалата, за хората живеещи в нея. Говорил ми е кои навремето са ходили в Батак начело с Ахмед ага Барутанлията. Назоваваше ги поименно и посочваше колибите, където са живеели. Всички бяха вече покойници с изключение на Кара Ахмед, който живееше на горния край на махалата. А сега беше полусляп и трудно подвижен старец. Запитвал съм го дали помни идването на българската войска през 1912 г. Той с удоволствие и увлекателно ми разказа всичко, което е видял и запомнил.
Бил е 13-14 годишно момче, когато се разчуло, че започва война. Хората се прибрали в къщите си, а стоката им била вече около махалата. Една сутрин видял файтона на командира на турската военна част, който ежедневно по едно и също време от с. Сърница, където е живеел, отивал до казармата, която се е намирала в низината точно срещу махалата. Аз помня и съм виждал руините от нея. Сега тази местност е залята от язовира, нарича се Каланджа. Не минало много време след минаването на командира, се чуло оръдеен залп някъде откъм Гаргалъка, намиращ се над м. Крушата. Снарядът избухнал близо до казармата, чул се втори залп, той се взривил по-близо до нея. При третия изстрел пламнало казарменото помещение. Чули се още залпове. След туй видели, че командирският файтон се връща към с. Сърница. Не минало много време и беят - така Борузанов назоваваше командира - с жените си, препускайки файтона, заминал по посока Доспат. А той с няколко по-големи момчета, за да научат повече за станалото, заминали бързешком за Шабанли (така се наричала тогава Сърница), която е на около 2 км от Орлино. Там видели, че селото е безлюдно, а българските войници вече навлизали от различни посоки. Насъбрали се деца и от селото. А откъм махала Петелци (съседна на Сърница) на конска тяга пристигнала войнишката готварница. Любопитните деца наблюдавали как се хранят войниците. Подсмивайки се, моят приятел не пропусна да ми каже, че накрая им предложили по един черпак войнишка чорба, която много му харесала. Престоя на войниците от 9-ти полк в с. Сърница е бил кратък, те потеглили отново надолу по поречието на р. Доспатска.
С Юсеин Борузанов поддържах връзка и приятелски отношения до неговата кончина.
Георги Пашов

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-12 19:01:14
Топл. индекс -1.21°C
Отн. влажност 71.00%
NoPM 2.5PM 10
194 470
#3249105 189
#221335 57
#325140 103
#6045167 333
#8671204 393

Средно за последния час
Влажност 67.62 %
PM 2.5 µg/m3 156.69
PM 10 µg/m3 377.84

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500
Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 70.75 %
PM 2.5 µg/m3 83.98
PM 10 µg/m3 197.43

Тоника - Велинград , производтво на билков чай