Велинград - online - Велийца пази спомена за загиналите в първия ден на войната 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велийца пази спомена за загиналите в първия ден на войната
Публикувано 2016-10-11 09:56:58 от Темпо

На 5 октомври групи велинградчани се събраха в две местности, свързани с началото на Балканската война. На Кара тепе и на връх Велийца бяха организирани тържества по повод 104 години от сраженията, в които са взели участие стотици мъже от нашия край.

На връх Велийца, на 1715 м надморска височина, се издига възстановеният паметник с имената на загиналите 33 войници от 39 Пловдивска пехотна дивизия и 9 войници от 27 Чепински полк в първия ден от Балканската война. Панахида в тяхна памет отслужи отец Данаил Голомехов от Якоруда. Кметът на община Велинград Костадин Коев, зам.-кметът Сергей Кичиков, кметът на Кръстава Салих Узунов, представители на запасното войнство и на граждански сдружения поднесоха цветя и венци на паметника, увековечил подвига на загиналите в битката на 5 октомври 1912 г. Догодина редом с паметника на Велийца ще бъде издигнат и кръст, който ще бъде дарен от отец Данаил, а архитектта от Смолян е обещала да дари проект за параклис.
Възстановка на първия залп от сражението направиха участници в клоновете на Национално дружество “Традиция”: “Родопчани“ Велинград, “Поп Груйо Бански” с. Баня, община Панагюрище и “27-ми Чепински полк” Панагюрище. Кметът Костадин Коев заяви, че трябва да помним и всяка година да бъдем тук, за да отдаваме своята почит към силата и несломимия дух на българския войник, да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещото на нашата родина.
Панахидата и поклонението на Велийца бяха организирани от Управителния съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик с председател подполковник Христо Христосков, съвместно и с подкрепата на община Велинград, СОСЗР Велинград, Ротари клуб Велинград, Централния съвет на СОСЗР София, Областна администрация Пазарджик, Регионален исторически музей Пазарджик, Общобългарска фондация “Св. Георги Победоносец“ Якоруда и сдружение “Български юнак”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола