Велинград - online - За планината, която не е встрани от цивилизацията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За планината, която не е встрани от цивилизацията
Публикувано 2016-10-18 08:59:34 от Темпо

Исторически музей - Велинград отбеляза годината, в която църквата “Света Троица” в кв. Каменица отборява 2 века от своето създаване, с голям научен форум. Третата национална научна конференция бе под наслов “Родопа планина - земя на богове, хора и храмове” и се проведе на 12 и 13 октомври 2016 г. в парк хотел “Олимп”. Тя бе открита от директора на музея Снежана Велева в присъствието на председателя на Общински съвет - Велинград Бельо Мандраджиев и зам.-кмета Сергей Кичиков, който поднесе поздравителен адрес от името на кмета Костадин Коев.

Научният ръководител на конференцията доц. днк. Мария Шнитер от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, която е родом от Велинград, подчерта, че за нея това събитие е не само професионална, а и лична кауза. Тя разказа как е избрана темата за Родопа планина, чиято история опровергава максимата, че планините обикновено са встрани от цивилизацията. Родопите не просто са вътре в цивилизацията, а са в основата на една много стара традиция. Развитието на процесите в планината се случва по различен начин и с различно темпо, но тук се пресичат демографски вълни от различни посоки и точно това прави резултатите много интересни от научна гледна точка.
Показател за интереса към широката и всеобхватна тема бе броят на участниците, подготвили доклади за конференцията. Сред тях се открояват имената на 8 професори: Валери Стоянов, Петър Гарена, Владимир Чуков, Сево Явашев, Пламен Бочков, Иван Маразов, Диана Гергова и нашата съгражданка Стоянка Кендерова. Свои научни изследвания представиха 15 доценти, 11 доктори, 3 докторанти и студенти от различни научни институции от страната. В конференцията свое представителство имаха 5 български университета: Пловдивският университет “П. Хилендарски”, Соийският университет “Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Югозападният университет “Н. Рилски” и 4 института към БАН: Институт за исторически изследвания, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, Национален археологически институт с музей и Институт по физика на твърдото тяло, а също така и Българската академия за наука и изкуство и Центърът за близкоизточни изследвания. Включиха се и представители на регионалните музеи от Велико Търново, Варна, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян и Благоевград, на историческите музеи от Батак, Разлог и Белово, регионално сдружение “Технитари” - Стара Загора, Дорково, Пазарджик, Държавен архив - Кърджали.
Наред с отговорната работа на домакини, представители на Исторически музей - Велинград участваха в конференцията и с доклади: “Култови съоръжения и тракийски обекти в Чепинското корито” на Асен Салкин и д-р Димитър Байраков и “Още за стереотипите на общуване в контактна зона (по примера на Велинградско и Северозападните Родопи)” на Георги Куманов.
Представените над 50 доклада обхванаха изключително голям диапазон от теми от различни исторически епохи, започвайки от древността и стигайки до най-новата българска история. Участниците и гостите отделиха време и за разгорещени дискусии, в които се включиха и местни краеведи. В програмата на конференцията бе представена книгата “Веда Словена - 140 години по-късно” на проф. д-р Пламен Бочков и бе прожектиран филмът “Загадката Веда Словена” със сценарист Борис Христов и режисьор Анри Кулев.
Конференцията приключи, но предстои Исторически музей - Велинград да публикува докладите в сборник. Бъдещият сборник не само ще дообогати историята на Чепинския край, а ще я запази за всички, които се интересуват от Родопа планина - нашата земя на богове, хора и храмове.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води