Велинград - online - Проблемът с волфрамовата мина влезе в президентската кампания 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проблемът с волфрамовата мина влезе в президентската кампания
Публикувано 2016-10-18 09:09:21 от Темпо

Генерал Румен Радев и Илияна Йотова - кандидати за президент и вицепрезидент, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от БСП, посетиха Велинград на 13 октомври. В Гранд хотел “Велинград” те направиха среща с представители на местния туристически бранш, в която се включиха народният представител Янаки Стоилов и областният председател на БСП Йордан Младенов.

Румен Радев сподели, че за него Велинград е любимо място за почивка. Като проблеми на туризма, който е много важен отрасъл на българската икономика, той открои административната тежест и регулации, липсата на квалифицирани кадри, недостатъчната реклама на държавно равнище. Президентската институция може да подкрепи бранша с активен диалог с институциите, стратегия за професионално образование, обвързано с икомиката, контакти при пътувания на най-високо държавно ниво. Към това Илияна Йотова допълни добрата новина, че по нейно предложение и доклад като евродепутат, от догодина Европейската комисия ще дава 5% от парите за регионално развитие за планинските региони. До момента туризмът не получаваше европейско финансиране, докато сега средства ще бъдат насочени за развитието на планинските региони. 5 процента от няколко милиарда евро са си 5 процента и от нас зависи да ги използваме, призова кандидатът за вицепрезидент.
Туристическият бранш във Велинград веднага постави най-големия проблем на националния курорт и СПА столица на Балканите - намеренията за откриване на мина за добив на волфрам. Борис Голомехов, Емил Вълков и Никола Делиев разясниха различни аспекти на проблема и изразиха категоричното несъгласие на туристическия сектор, мнозинството жители на общината и местната власт за рудодобив в региона. Ген. Радев каза, че това е изключително тревожно и дори скандално, защото такъв рудник ще е бавна смърт за хората и туризма и бърза смърт по пътищата. Лостът на президента за въздействие е в свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, защото здравето на хората е пряко свързано с националната сигурност, смята кандидатът за президент.
Поставен бе и въпросът за демографската криза, която според ген. Радев с емиграцията на толкова много млади българи вече е демографска катастрофа. Това е най-комплексният проблем на България и ще работим за дългосрочни решения, обеща той. Сбъркан е моделът за управление на държавата, хората тябва да имат сигурност, за да останат тук. Този модел трябва да се смени, каза Румен Радев, а Илияна Йотова също поиска коренна промяна в управлението на България, която минава и през предсрочни парламентарни избори. Тя посочи данни от доклад на Световната банка, според които през 2050 г. всеки трети българин ще е над 65 години. Затова Консултативният съвет по национална сигурност към президента трябва да заработи и да се даде шанс на младите българи, за да се реши демографската криза.
Сред обсъдените теми бяха утежнените процедури за археологическите обекти, които спъват създаването на туристически атракци, липсата на държавна грижа за находищата с минерални води и други проблеми на туристическия отрасъл. Никола Вецов каза, че в тази кампания за президентските избори е направен верен прочит на правилото “Трябват ли ръководни кадри, вземете ги от армията”. Генерал Румен Радев закри срещата с думите “Не говорим празни приказки и не даваме празни обещания!”
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води