Велинград - online - Проблемът с волфрамовата мина влезе в президентската кампания 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Проблемът с волфрамовата мина влезе в президентската кампания
Публикувано 2016-10-18 09:09:21 от Темпо

Генерал Румен Радев и Илияна Йотова - кандидати за президент и вицепрезидент, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от БСП, посетиха Велинград на 13 октомври. В Гранд хотел “Велинград” те направиха среща с представители на местния туристически бранш, в която се включиха народният представител Янаки Стоилов и областният председател на БСП Йордан Младенов.

Румен Радев сподели, че за него Велинград е любимо място за почивка. Като проблеми на туризма, който е много важен отрасъл на българската икономика, той открои административната тежест и регулации, липсата на квалифицирани кадри, недостатъчната реклама на държавно равнище. Президентската институция може да подкрепи бранша с активен диалог с институциите, стратегия за професионално образование, обвързано с икомиката, контакти при пътувания на най-високо държавно ниво. Към това Илияна Йотова допълни добрата новина, че по нейно предложение и доклад като евродепутат, от догодина Европейската комисия ще дава 5% от парите за регионално развитие за планинските региони. До момента туризмът не получаваше европейско финансиране, докато сега средства ще бъдат насочени за развитието на планинските региони. 5 процента от няколко милиарда евро са си 5 процента и от нас зависи да ги използваме, призова кандидатът за вицепрезидент.
Туристическият бранш във Велинград веднага постави най-големия проблем на националния курорт и СПА столица на Балканите - намеренията за откриване на мина за добив на волфрам. Борис Голомехов, Емил Вълков и Никола Делиев разясниха различни аспекти на проблема и изразиха категоричното несъгласие на туристическия сектор, мнозинството жители на общината и местната власт за рудодобив в региона. Ген. Радев каза, че това е изключително тревожно и дори скандално, защото такъв рудник ще е бавна смърт за хората и туризма и бърза смърт по пътищата. Лостът на президента за въздействие е в свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, защото здравето на хората е пряко свързано с националната сигурност, смята кандидатът за президент.
Поставен бе и въпросът за демографската криза, която според ген. Радев с емиграцията на толкова много млади българи вече е демографска катастрофа. Това е най-комплексният проблем на България и ще работим за дългосрочни решения, обеща той. Сбъркан е моделът за управление на държавата, хората тябва да имат сигурност, за да останат тук. Този модел трябва да се смени, каза Румен Радев, а Илияна Йотова също поиска коренна промяна в управлението на България, която минава и през предсрочни парламентарни избори. Тя посочи данни от доклад на Световната банка, според които през 2050 г. всеки трети българин ще е над 65 години. Затова Консултативният съвет по национална сигурност към президента трябва да заработи и да се даде шанс на младите българи, за да се реши демографската криза.
Сред обсъдените теми бяха утежнените процедури за археологическите обекти, които спъват създаването на туристически атракци, липсата на държавна грижа за находищата с минерални води и други проблеми на туристическия отрасъл. Никола Вецов каза, че в тази кампания за президентските избори е направен верен прочит на правилото “Трябват ли ръководни кадри, вземете ги от армията”. Генерал Румен Радев закри срещата с думите “Не говорим празни приказки и не даваме празни обещания!”
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай