Велинград - online - Общината против нови проучвания за подземни богатства 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината против нови проучвания за подземни богатства
Публикувано 2016-10-18 09:13:01 от Темпо

Кметът на Община Велинград Костадин Коев ще подаде жалба срещу заповед на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Тони Кръстев. Решението бе единодушно гласувано от общинските съветници на извънредна сесия на 13 октомври 2014 г.

Заповедта на шефа на ИАГ инж. Кръстев е от 28 септември 2016 г. и се нея се учредява право на ползване в полза на “Евромакс Сървисиз” ЕООД - София върху 848 кв.м. горска територия, която е частна държавна собственост в района на Държавно ловно стопанство “Чепино”. За срок от 1 година софийското дружество получава право да извършва дейности, свързани с проучване на метални полезни изкопаеми във въпросната територия по реда на Закона за подземните богатства. Разрешението от ИАГ се дава възоснова на поредица от актове на държавни органи: действащо разрешително от 10 ноември 2011 г. на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, договор от 4 юни 2012 г. и допълнително споразумение от 12 юни 2015 г.
Припомняме, разрешителното на “Евромакс Сървисиз” е за обща площ от 143.70 кв.км в местността “Златарица”, която е разположена на територията на 4 общини - Белица, Банско, Разлог и Велинград. Разрешителното е за срок от 3 години с възможност за удължаване с още 2 години. През 2014 г. фирмата получи разрешение от ИАГ за проучване върху 900 кв.м в района на Кръстава, срещу което Община Велинград не възрази. Същото дружество има разрешение за проучване и в местността Бабяк в района на Якоруда.
Теренът, върху който “Евромакс Сървисиз” сега иска да прави проучвания за подземни богатства, е в землището на село Кръстава и включва 9 поземлени имота. Това дава право на Община Велинград да обжалва заповедта. Мотивите са, че при проучванията ще се предприемат действия, които застрашават живота и здравето на жителите на село Кръстава и засягат интересите на всички граждани и гости на курортния Велинград.
Кметът К. Коев и Общинският съвет бяха единодушни не само, че заповедта трябва да бъде обжалвана, а и че гласуваното от местния парламент решение трябва да бъде с клауза за предварително изпълнение. Последното е необходимо в защита на обществения интерес, защото от евентуално закъснение при обжалването може последват значителни вреди. Съветникът Александър Даскалов настоя Община Велинград да поддържа постоянна връзка с кмета на съседната Община Ракитово и с директорите на държавните горски стопанства, за да може своевременно да получава информация и да предприема нужните действия по този и подобни казуси.
С взетото на 13 октомври решение Общински съвет - Велинград за пореден път препотвърди позицията против рудодобива в региона, която получи официална подкрепа и от всички съседни общини.
Елена Баева









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води