Велинград - online - Как треньорите сами изграждаха спортната база 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как треньорите сами изграждаха спортната база
Публикувано 2016-10-25 09:27:11 от Темпо

Дружеството за физическа култура и спорт (ДФС) “Чепинец” Велинград до 1982 г. нямаше административна сграда, нямаше стаи за треньорите и ръководителите. За тази цел се използваха съблекалните, но това не удоволетворяваше никого. Това бе и причината, поради която новото ръководство, аз като председател, както и зам.-председателите Христо Доксинов, отговарящ за високото спортно майсторство и Никола Мишев, който ръководеше масовата физкултура и спорт в училищата и предприятията на територията на велинградска община, решихме да вземем нещата в свои ръце.
Идеята беше да се построи сграда, залепена за закрития плувен басейн и в нейните помещения да има стаи за ръководителите и треньорите, за да могат да се подготвят и съставят своите планове за тренировките и състезанията на отборите. Тази идея бе съгласувана с партийното (тогава това бе задължително) и общинско ръководство в лицето на кмета, със завеждащите финансов отдел Димитър Пеев и завеждащия техническа служба инж. Иван Лазаров. Решиха ние сами да се организираме и построим сградата, а те да поемат разходите за материалите и доставката им.
При това положение целият колектив се зае да изпълним задачата. Сами изготвихме чертежите, като определихме приземния етаж да бъде възстановителна база - зала за физическа подготовка, съблекални, бани и душове, сауна и др. На втория етаж да се разположат административните стаи, в които също да има тоалетни и бани. Направихме график, по който треньорите, когато нямат тренировки, да идват на обекта и да се включват в строежа на помещенията. Трябва да отбележа, че повечето от треньорите имаха и необходимите строителни умения. Такива бяха Тодор и Атанас Гълеви, Илия Георгиев, Георги Стамболов - специалисти по ски, Никола Симеонов - специалист по лека атлетика, Стойчо Симеонов - борба, Никола Вандов и Иван Благов - футбол, Иван Кормушев - главен счетоводител... Преки отговорници за изграждането на обекта бяха Христо Доксинов и Никола Мишев, като останалите треньори и служители вършеха общата работа.
Голяма заслуга по изграждането на сградата имаше м.с. и заслужил треньор Антон Митров, на когото по-късно бе кръстен Закритият плувен басейн. За жалост, тази придобивка сега не се използва по предназначение и не обслужва нуждите на плувните клубове. Помещенията се раздадоха на разни фирми за офиси по нареждане на “Спортни имоти и плажове”.
Трудовите инициативи на треньорите и служителите не спряха до тук. Заехме се с подобряването на състоянието на игрищата и спортните площадки. Изградихме ограда на тренировъчното игрище до Кална баня с циментови основи и мрежи. Положихме основи със саморазливаща се смола на закритата зала по баскетбол и волейбол на Стадиона. На Юндола, след Световното първенство по ски бягане, взехме една от железните конструкции (така наречените шатри) и я пригодихме в помещение за почивка след тренировка на скиорите. Освен това на старата алпийска писта построихме влек и дървена къщичка за състезателите по алпийски дисциплини. По-късно тази къщичка бе запалена от някои недоброжелатели и изгоря напълно.
Пишейки тези редове, искам да подчертая, за да се знае от младите поколения, че треньорите не само строяха базата си, но и подготвяха състезатели, някои от които постигнаха високи резултати в републикански и европейски първенства. С личния си пример те възпитаваха в трудолюбие, отговорност и стремеж на състезателите към високи спортни върхове.
Борислав Даскалов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай