Велинград - online - Николай Бояджиев: Ако трябва да избирам, отново ще застана пред катедрата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Николай Бояджиев: Ако трябва да избирам, отново ще застана пред катедрата
Публикувано 2016-11-01 08:51:01 от Темпо

Г-н Николай Бояджиев е от учителите, които в днешно време заслужават да бъдат наричани народни будители. Хиляди са учениците, на който той е разкрил тайните на математиката и е дал личен пример за дисциплина, целеустременост и справедливост. Стотици са неговите възпитаници, продължили своето образование след успешен изпит по един от най-трудните учебни предмети.

Дни преди празника на народните будители г-н Бояджиев навърши 80 години и сподели юбилея си с колегите от СУ “Васил Левски”. Публикуваме неговия текст от сборника “Учители народни, будители духовни”, издаден от училището:

През 1966 година започнах работа в ПГ “Васил Левски” Велинград. Бяхме назначени заедно с Иван Тричков. В училището вече работеха двама прекрасни математици - Кирил Велев и Лиза Миладинова. Ние с Тричков, като млади хора, започнахме с много желание и амбиция работата си с учениците.
През 1969 г. направих отбор по математика, който победи в състезанието силния отбор на панагюрската гимназия. Победата се превърна в празник в залата на читалище “Отец Паисий” и през следващите години привлече много добри ученици в нашето училище. За целта съставих сборник от задачи, по които да се подготвят в основните училища кандидатите за математическата паралелка, която направихме в ПГ “Васил Левски”. В математическите класове попаднаха най-умните, старателни и инициативни ученици от града и околността. Особено открояващи се бяха випуските 1970-1973 и 1973-1976 г. Те по нищо не отстъпваха на възпитаниците на пазарджишката математическа гимназия. Според директора Спаска Пеева за тези ученици математиката от бич се е превърнала в удоволствие. Ежегодно организирахме състезания и курсове за кандидат-студенти. От випуските, които съм извел, подготвени и влезли във ВУЗ с математика са 584 ученици.
Учителските ми принципи през всичките 43 години, прекарани пред черната дъска, са:
Изисквай и уважавай.
Убеждавай, но не насилвай.
Поощрявай и пленявай.
Съобразявай се с възможностите на ученика. Допускай близост, но не прекрачвай границата.
Може би заради тези принципи и днес, когато мои бивши ученици разговарят с мен, застават мирно, но не от страхопочитание, а от уважение и признателност. Това ме прави щастлив. И ако отново трябва да избирам, ще оставя всички финансови съблазни настрана и отново ще застана пред катедрата!
Николай Бояджиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай