Велинград - online - Общината спечели ключово дело срещу “Еко Титан” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Общината спечели ключово дело срещу “Еко Титан”
Публикувано 2016-11-01 09:01:59 от Темпо

Община Велинград спечели ключово съдебно дело срещу фирма “Еко Титан”. На 26 октомври 2016 г. Върховният административен съд отхвърли жалбата на “Еко Титан” във връзка с обявената през април 2016 г. от кмета Костадин Коев нова обществена поръчка за сметопочистване, сметоизвозване и озеленяване. Решението на тричленния състав на ВАС е окончателно и открива възможността общината да проведе поръчката с пряко договоряне и да сключи 5-годишен договор за всички дейности по сметопочистването и озеленяването с пловдивската фирма "КМД" ЕООД с управител Иван Тупаров. Посочената в поръчката прогнозна стойност на този договор е 8 394 085 лева.

Делото във ВАС бе срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която обяви процедурата по новата обществена поръчка за законосъобразна. Според “Еко Титан” процедурата е незаконосъобразна, защото фирмата има подписан 10-годишен договор с Община Велинград за същите дейности и изпълнява ангажиментите си по него. В хода на съдебния спор във ВАС представителят на Върховната административна прокуратура също дава мотивирано заключение, че решението на КЗК е незаконосъобразно и следва да се отмени. Решението на върховните съдии обаче е в полза на общината с поредица от аргументи.
Съдът потвърждава решението на КЗК, че в Закона за обществените поръчки няма разпоредба, която да ограничава възложителите да откриват процедура с предмет, който е идентичен с този на сключен договор по проведена вече поръчка. От “Еко Титан” се позовават на подписания на 16 февруари 2009 г. договор между тогавашния кмет на Община Велинград Иван Лебанов и управителя на фирмата Васил Иванов. На същата дата обаче КЗК е обявила за нищожни решенията от декември 2008 и февруари 2009 г., с които е била открита процедурата по обществена поръчка и е определена фирмата-изпълнител. След извършена проверка на обстоятелствата, довели до сключването на договора, настоящият кмет на Община Велинград Костадин Коев счита, че липсата на процедура по ЗОП е основание за обявяване на договора за нищожен. Затова е взето решение да се преустановят отношенията с “Еко Титан” и общината е отказала да заплаща на дружеството публични средства за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване. За да се избегне опасността от спиране на сметопочистването и възникване на екологична криза, кметът Коев е обявил новата обществена поръчка с пряко договаряне. КЗК изцяло подкрепя тези доводи, както и заложените в новата поръчка параметри.
Според ВАС решението на КЗК е правилно. Съдът припомня, че според действащата по това време редакция на ЗОП договор, който е сключен без проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, е нищожен. Към момента Община Велинград като възложител е преустановила плащането по сключения с “Еко Титан” договор, поради което няма как изпълнителят да продължи да изпълнява задълженията си без пари, което е още едно основание за откриване на процедура със същия предмет. Представените разпечатки от GPS система и протоколи, подписани от кметски наместници, според съда не доказват изпълнение на договора. ВАС потвърждава решението на КЗК и осъжда “Еко Титан” да заплати на общината 2400 лева за адвокатски разноски по делото.
Спечелването на това дело обаче едва ли ще сложи точка на проблема, защото общината продължава да дължи милиони левове на “Еко Титан”. Фирмата периодично налага запори на сметките на общината, в ход са и други съдебни спорове с претенции към общинско имущество. “Темпо” ще продължи да следи развитието по темата, която е от огромен обществен интерес.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-13 18:31:03
Топл. индекс 2.02°C
Отн. влажност 51.40%
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander.
PM 10
28 53
#324947 104
#22135 7
#325116 35
#604517 27
#867120 33

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 67.37 %
PM 2.5 µg/m3 87.20
PM 10 µg/m3 212.28

Тоника - Велинград , производтво на билков чай