Велинград - online - Президентските избори разместиха политическите пластове във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Президентските избори разместиха политическите пластове във Велинград
Публикувано 2016-11-08 09:56:45 от Темпо

Изборите за президент България на 6 ноември 2016 г. разместиха много от местата на политическата сцена във Велинград. За първи път от години изборната нощ плиключи без да са ясни точните резултати от вота - такива не оповести нито една от големите партийни централи, които правят собствено паралелно преоброяване по протоколите от секциите. Неизвестността продължи и на 7 ноември, тъй като протоколите от община Велинград останаха сред последните проверени и приети от РИК - Пазарджик.

До редакционното приключване на броя, което отложихме максимално дълго, данните за изборните резултати бяха само неофициални. Според тях в община Велинград най-много гласове събира кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев, които са получили около 5000 гласа. На втора позиция са кандидатите на инициативен комитет, подкрепени от БСП Румен Радев и Илияна Йотова. Подкрепата за тях е около 4000 гласа. От БСП обявиха, че те печелят първия тур на президентските избори в града, изпреварвайки в повечето секции ГЕРБ. ГЕРБ обаче печели вота в общината, тъй като има сериозна подкрепа в Драгиново, Кръстава, Пашово и други населени места.
Голямата изненада на президентските избори във Велинград е силното представяне на Обединените патриоти. В отделни секции във Велинград техният кандидат Красимир Каракачанов е на второ място след Румен Радев. Общият брой гласове вероятно ще отреди трета позиция на Обединените патриоти. В първия тур в община Велинград ДПС събира около 2700 гласа за своя кандидат-президент Пламен Орешарски. В челната петица изненадващо се нарежда Веселин Марешки, който е получил стабилна подкрепа в почти всички секции в общината.
Ето как протекоха седмица и денят на изборите във Велинград:
ПРЕДИЗБОРНАТА СЕДМИЦА
Кампанията в последната седмица преди изборите във Велинград се активизира. На 31 октомври ГЕРБ проведе мащабна предизборна среща в читалище “Отец Паисий-1893”, в която се включиха кандидатите за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и Пламен Манушев, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, депутатите от Пазарджишка област Димитър Гечев и Дончо Баксанов, евподепутатът Андрей Новаков, областният управител Гинче Караминова и областният председател Найден Шопов. Призив към велинградчани да подкрепят кандидатите на ГЕРБ отправи кметът Костадин Коев, а в концертната част на предизборната среща участваха Веселин Маринов, трио “Сопрано” и деца от “Звънче” и “Импулс”.
Останалите партии заложиха на нагледната агитация чрез плакати, като най-активни бяха от ДПС. Повечето от партийните щабове във Велинград се включиха в закриването на кампаниите, но не тук, а в Пазарджик.
ДЕНЯТ НА ИЗБОРИТЕ
31 720 жителите на община Велинград имаха право на глас в изборите на 6 ноември 2016 г. Те гласуваха в общо 54 избирателни секции. По решение на ЦИК в две от секциите в Каменица в ДГ “Радост” имаше и машинно гласуване, но както и на парламентарния вот, интересът сред избирателите във Велинград не беше голям. Поради постъпване на нужния брой заявления общината организира подвижна секция за гласуване на хора с различни заболявания. В трите квартала на Велинград бяха пригодени три секции за гласуване на хора с проблеми със зрението и трудно подвижни, такива секции имаше още в Драгиново и Света Петка. Поради липсата на достатъчен брой лежащо болни бе закрита секцията в болница “Здраве”. Известни затруднения създаде преместването на секция № 19 от Детска градина “Еделвайс” в Чепино в сградата на Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов”.
Изборният ден започна и протече нормално. Велинградчани не изневериха на неделния си график, така че първо избраха зеле и чушки на неделния пазар, след това седнаха на слънце в кафенетата и после се отправиха към урните. До Районната избирателна комисия в Пазарджик бе подаден само един официален сигнал за нарушения. Стоян Парпулов от името на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев, сигнализира за нарушение в секцията в Грашево - при гласуването на избирателите е предоставен за подпис само избирателния списък за референдума, но не и списъка за президентския вот. РИК излезе с решение, че още преди подаването на сигнала е била сезирана от членове на секционната комисия в Грашево и са дадени указания за правилното протичане на гласуването.
В секциите във Велинград се образуваха опашки, които обаче не бяха големи и гласуването вървеше с обичайното темпо. След приключване на изборите от РИК отчетоха, че избирателната активност за цялата област на президентските избори е 55.2%. Активността за община Велинград е по-висока - 58.11%.
В следващия брой на “Темпо” очаквайте подробна информация с официалните резултати от първия и втория тур на президентските избори.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води